Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Nya regler i föräldraförsäkringen

Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till mormor och morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.
Lina Björk Publicerad
FREDRIK SANDBERG / TT
Föräldraförsäkringen ska bli tydlig, enkel och lätt att administrera. FREDRIK SANDBERG / TT

Utredningens uppdrag i stort var att lämna förslag som innebär att försäkringen i större utsträckning blir tydlig, enkel och lätt att administrera. Regeringen ville också se om det fanns möjlighet att åstadkomma ett mer jämställt uttag av föräldrapenning. De centrala förslagen handlar också om just det.  

Läs mer: Så undviker du att bli snuvad på föräldralönen

Reserverade dagar: Om båda föräldrarna ska ta ut föräldrapenning och föräldraledighet behöver incitamenten öka. Totalt ska därför fem månader reserveras för vardera föräldern, en tredjedel av försäkringen är fortsatt fri att överföra.

Läs mer: Berättade om graviditet - sades upp samma kväll

Möjligheter för olika familjekonstellationer: Vårdnadshavare ska kunna överlåta en del av sin rätt till föräldrapenning till en person som inte är barnets förälder, exempelvis mor- eller farförälder. Det hoppas man ska ge en utökad möjlighet för bland annat ensamstående föräldrar att få avlastning av närstående i vården av barnet.

Nya åldersgränser: De nuvarande gränserna för att ta ut föräldrapenning bör koncentreras till barnets födelse och de första åren i barnets liv. Därefter ska det finnas möjlighet att ta ut kortare ledigheter. Utredningen föreslår därför att 390 dagar ges till barnets treårsdag, efter det ges 10 dagar per år tills barnet fyllt tio år.

Lägstanivån slopas: De 90 dagarna föräldrapenning med ersättning på lägstanivå fungerar inte som ersättning för förlorad arbetsinkomst och brinner ofta inne för att föräldrarna inte tar ut dem. De bör därför avskaffas.

Utökad graviditetspenning: Om du har ett fysiskt arbete, eller om risker i arbetsmiljön gör att du inte kan jobba när du är gravid, så kan du ansöka om graviditetspenning. Det ges i dag till och med den elfte dagen före den beräknade förlossningen. Omständigheterna som ger kvinnan rätt till graviditetspenning förändras inte bara för att tio dagar återstår till barnets födelse. Utredningen föreslår därför att rätten till graviditetspenning kan lämnas fram till dagen före beräknad förlossning. Man föreslår även att inkomsttaket för graviditetspenningen höjs.

Läs mer: Undvik att förlora på att vara föräldraledig

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Socialförsäkring

Vabruari är en myt - nu härjar smittorna i mars

Glöm vabruari – nu är mars den månad när flest är hemma med sjuka barn. Ända sedan pandemin har uttaget av vab-dagar varit lägre i februari än i mars. Anledningen är oklar.
David Österberg Publicerad 11 mars 2024, kl 06:00
Till vänster en flicka med termometer i munnen, till höger en snorig pojke som vårdas av sin pappa.
Vabruari är en myt. Nu är det mars som är den värsta månaden för smittor och VAB, enligt Bliwa. Foto: Colourbox/Christine Olsson/TT.

Februari brukar kallas vabruari. Anledningen är att det är den månad då uttaget av antalet vab-dagar traditionellt varit som störst. Men de senaste fyra åren har vabruari inte levt upp till sitt namn. År 2020, 2021 och 2023 var uttaget störst i mars. År 2022 var januari den värsta vab-månaden, med mars på en andraplats. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget Bliwa gjort.

Hur det blir i år återstår att se. Februari har i alla fall varit ovanligt lugn, enligt företagshälsan Falck som för statistik över 151 000 anställda på 440 företag. 

– Det börjar bli dags att döpa om det klassiska vabruari. Efter pandemin ser vi nya trender i sjukskrivningsmönster, där februari inte längre är den månad på året där sjukdom och vab härjar som mest, säger Maria Steneskog Nyman, chef för Falcks sjukanmälanstjänst, i ett pressmeddelande.

Handtvätt bra mot vinterkräksjuka

Vad förskjutningen av vabbandet beror på är oklart, men kan hänga ihop med andra beteendemönster efter pandemin. Vanligtvis brukar exempelvis vinterkräksjukan vara som värst i februari. Men i år har ökningen inte varit lika snabb och kraftfull som tidigare år, även om ett par av pandemiåren var ännu lugnare.

– Att vi ligger fortsatt lägre än år innan covid kan handla om ett lite annat beteendemönster som exempelvis handtvätt och att stanna hemma när man inte mår bra, säger Maria Steneskog Nyman.

8 miljoner vab-dagar per år

  • Förra året betalade Försäkringskassan ut åtta miljoner vab-dagar. Det är 600 000 dagar färre än året innan.
  • Kvinnor vabbar mer än män. År 2023 tog män ut 38,6 procent av alla utbetalade vab-dagar.
  • Det vabbas mest med tvååringar. I snitt togs det ut 10 dagar med vab per tvååring förra året. Antalet vab-dagar minskar med barnets ökande ålder.