Om du blir långtidssjukskriven har Försäkringskassan en rad åtgärder för att du snabbt ska komma tillbaka i arbete. Man beslutar om du har rätt till sjukpenning, kartlägger dina behov av rehabilitering och kallar till avstämningsmöten för att se om din hälsa har förbättrats. Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har tittat på hur effektiva utredningarna är för att personer faktiskt återgår till sitt jobb. Resultatet är nedslående.
De två mest förekommande utredningarna för dig som är sjukskriven är Sassam och avstämningsmöte. Sassam innebär att du träffar Försäkringskassans handläggare för att diskutera möjligheter och hinder för att återgå till arbetslivet och vilken rehabilitering som i så fall skulle vara aktuell. På ett avstämningsmöte finns, förutom du och din handläggare, oftast en tredje part. Kanske din chef, Arbetsförmedlingen eller din läkare som kan kartlägga din befintliga arbetsförmåga.
Resultatet visar att Försäkringskassans utredningar inte förkortar sjukskrivningarna och ökar återgången i arbete. Tvärtom minskar återgången i arbete efter ett genomfört avstämningsmöte. Samma visa var det med Sassam-utredningarna. Sjukskrivna som skulle kunna komma tillbaka i jobb, blir föremål för långa rehabiliteringsplaner, som i sin tur fördröjer återgången till arbetslivet.
En möjlig förklaring till de negativa effekterna kan vara att utredningarna inte klargör vilka personer som skulle kunna bli hjälpta av rehabilitering, utan handläggarna lägger insatser på personer som skulle må bättre av andra typer av åtgärder.
ISF anser att Försäkringskassan bör se över avstämningsmöten som utredningsform för att undvika att sätta in åtgärder i onödan. Likaså tycker myndigheten att kassan ska bli mer återhållssam med att utreda behovet av rehabilitering de första månaderna av sjukskrivningen. Den tiden bör fokus istället läggas på att säkerställa att den sjukskrivna har rätt till ersättning.