Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Utredningar förlänger sjukskrivning

De utredningar som sjukskrivna går igenom ska möjliggöra en snabb återgång till arbetslivet. Men resultatet har blivit det motsatta, visar en ny rapport.
Lina Björk Publicerad
Jolanta Mayerberg/Colourbox
Försäkringskassans utredningar förkortar inte sjukskrivningarna och ökar återgången i arbete. Tvärtom minskar återgången i arbete efter ett genomfört avstämningsmöte. Jolanta Mayerberg/Colourbox

Om du blir långtidssjukskriven har Försäkringskassan en rad åtgärder för att du snabbt ska komma tillbaka i arbete. Man beslutar om du har rätt till sjukpenning, kartlägger dina behov av rehabilitering och kallar till avstämningsmöten för att se om din hälsa har förbättrats. Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har tittat på hur effektiva utredningarna är för att personer faktiskt återgår till sitt jobb. Resultatet är nedslående.

De två mest förekommande utredningarna för dig som är sjukskriven är Sassam och avstämningsmöte. Sassam innebär att du träffar Försäkringskassans handläggare för att diskutera möjligheter och hinder för att återgå till arbetslivet och vilken rehabilitering som i så fall skulle vara aktuell.  På ett avstämningsmöte finns, förutom du och din handläggare, oftast en tredje part. Kanske din chef, Arbetsförmedlingen eller din läkare som kan kartlägga din befintliga arbetsförmåga.

Resultatet visar att Försäkringskassans utredningar inte förkortar sjukskrivningarna och ökar återgången i arbete. Tvärtom minskar återgången i arbete efter ett genomfört avstämningsmöte. Samma visa var det med Sassam-utredningarna. Sjukskrivna som skulle kunna komma tillbaka i jobb, blir föremål för långa rehabiliteringsplaner, som i sin tur fördröjer återgången till arbetslivet.

En möjlig förklaring till de negativa effekterna kan vara att utredningarna inte klargör vilka personer som skulle kunna bli hjälpta av rehabilitering, utan handläggarna lägger insatser på personer som skulle må bättre av andra typer av åtgärder.

ISF anser att Försäkringskassan bör se över avstämningsmöten som utredningsform för att undvika att sätta in åtgärder i onödan. Likaså tycker myndigheten att kassan ska bli mer återhållssam med att utreda behovet av rehabilitering de första månaderna av sjukskrivningen. Den tiden bör fokus istället läggas på att säkerställa att den sjukskrivna har rätt till ersättning.

 

Fakta

Urvalet i studien består av cirka 70 000 anställda som påbörjade en sjukskrivning under 2010.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.