Så många som 400 000 svenskar är både A-skattare och F-skattare. Allt fler varvar olika typer av anställningar som projekt, timanställning och vikariat med egenföretagande. Men reglerna kring hur den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, ska beräknas för så kallade kombinatörer är desamma som 1974.
– Dagens system är uppbyggt för stora företag med anställda. Kombinatörer är ingen prioriterad grupp. Det kan vara svårt att få besked om sin SGI i förväg. En fråga är hur mycket inkomster man kan ha vid sidan om för att det ska räknas in i SGI:n, säger Lars Jagrén, chefsekonom, Unionen.
Den som är egenföretagare tio månader och tar anställning två månader under ett år får bara räkna in månaderna med F-skatt i sin SGI. Tvärtemot vad man skulle kunna tro så är inte den taxerade inkomsten automatiskt samma som den sjukpenninggrundande inkomsten för kombinatörer. Det kan bli en obehaglig överraskning när man ska vara föräldraledig, måste vabba eller blir sjuk.
Reglerna innebär att man antingen måste ha inkomst från anställning sex månader i följd eller årligen återkommande för att få räkna in även den inkomsten som grund för SGI. I det senare fallet måste man antingen kunna visa upp att inkomsten upprepats historiskt eller att den kommer att göra det i framtiden.
Skattningen av SGI-nivån för anställning görs genom att blicka framåt och motsvarande för eget företagande görs genom att man blickar bakåt.
– Från Unionen driver vi frågan att sexmånaders-regeln ska tas bort och att SGI-skattningen även för företagare borde vara framåtsyftande. Arbetsmarknaden förändras. I framtiden blir det fler kombinatörer och trygghetssystemen borde passa även dem, säger Lars Jagrén.
Han betonar att systemet är godtyckligt och efterlyser ett standardiserat regelverk.
– Olika försäkringskassor kan hantera det här på olika sätt. Bedömningen kan bli olika beroende på om man hamnar hos en trevlig handläggare eller hos någon som är grinig eller snål. Det är rättsosäkert. Mitt råd är att man ringer till tre olika handläggare på Försäkringskassan och till Unionen, säger Lars Jagrén.
Eva-Lotta Germundsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, håller delvis med om kritiken. Hon berättar att Försäkringskassan är positiv till den utredning som föreslår att inkomstunderlag för socialförsäkringen ska baseras på vad man faktiskt har tjänat.
– Det blir mycket tydligare och enklare att förstå vad jag får. Man tror att det blir mer rättvisande. SGI är ju bara en sanning för till exempel sådana som jag, där man kan multiplicera månadslönen med tolv, säger Eva-Lotta Germundsson.
Systemet är enligt henne förvisso komplicerat men inte rättsosäkert. Hon förklarar att Försäkringskassan har så kallad koncentrerad handläggning av den här typen av ärenden, två specialiserade kontor arbetar med de här frågorna. Egenföretagare har också en egen telefonlinje till Försäkringskassans kundservice.
Lite missvisande kan man tycka att det är att Försäkringskassan på sin egen sajt har följande fråga och korta svar under fliken Vanliga frågor:
”Jag har både en anställning och ett eget företag. Vad kommer min SGI att baseras på?
Svar: Den kommer att baseras på både din lön från anställning och på din inkomst från näringsverksamhet.”
Vad ger du för råd till kombinatörer?
– Jag ger inga råd. Men man ska vara medveten om hur lagstiftningen ser ut, vilka inkomster som får ingå i SGI och hur villkoren ser ut i övrigt. Det är vars och ens ansvar att ta reda på det, säger Eva-Lotta Germundsson.
Så här kan det se ut
Annas SGI baseras på alla inkomster
Anna jobbar som coach med förändringsprocesser inom organisationer. En av hennes större uppdragsgivare har tre år i rad anställt henne en månad vår och höst. Eftersom anställningen är återkommande får hon tillgodoräkna sig även de inkomsterna när hennes SGI bedöms.
Johans alla inkomster räknas inte
Johan är frilansjournalist och vikarierar som redaktör på en tidning under fem månader. Eftersom anställningen understiger sex månader och inte är årligen återkommande får han inte räkna in inkomsterna från anställningen i sin SGI.
Frida får full pott
Frida är IT-konsult och får under sju månader en projektanställning hos en av sina uppdragsgivare. Eftersom anställningen varar längre än sex månader får hon räkna in även den inkomsten i sin SGI.
TEXT: CAJSA HÖGBERG