Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Rädsla för otrygghet stoppar företagande

Brist på tid, engagemang och kunskap. Men även rädsla för att bli av med tryggheten som anställd. Det är faktorer som hindrar många från att ta steget till att starta eget, visar en ny undersökning från Unionen.
Niklas Hallstedt Publicerad

Intresset för att starta eget är stort. Enligt undersökningen har så många som fyra av tio funderat i de banorna.

Men hindren är många. De tjänstemän som tillfrågas i undersökningen uppger att huvudorsakerna till att de inte är egna företagare är att de inte vill riskera tryggheten det innebär att vara anställd (44 procent) och är nöjda med sin nuvarande anställning (43 procent). Andra faktorer som är viktiga är att man inte är beredd att satsa tillräckligt med tid och engagemang, att man inte kan tillräckligt om hur man driver företag och att det verkar krångligt att starta eget.

- Det finns ett ganska stort intresse av att starta egen verksamhet, men att det finns ett antal saker som inte fungerar tillräckligt bra eller säkert för att få så många egenföretagare som vi skulle kunna ha, säger Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande.

Av den anledningen vill förbundet bland annat att man ska kunna få starta eget-bidrag redan första dagen som man blir arbetslös. Man vill även att reglerna vid sjukdom ska vara desamma oavsett företagsform, liksom att det ska gå lättare att kombinera perioder av arbetslöshet med företagande.

- Om man inte vet om man får den hjälp man behöver från trygghetssystemen så hämmar det företagandet. Det är en trygghet i sig att veta hur saker kommer att handläggas och att det fungerar lika för alla. Då blir det mer förutsägbart, säger Peter Hellberg.

I undersökningen ställs också frågan om man tror att en personlig mentor som själv är egen företagare skulle göra att fler vågade ta steget och starta eget. Ja, svarar 75 procent av de tillfrågade. Det här har Unionen tagit fasta på. Inom kort startar förbundet ett mentorsprogram för sina egenföretagarmedlemmar.

 

Fakta

Undersökningen gjordes av Novus i september och omfattar 1 000 intervjuer. Vid förra årsskiftet hade Unionen omkring 6 500 egenföretagarmedlemmar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.