Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Mentorer ska hjälpa företagare

I december startar Unionen ett mentorsprogram där man sammanför färska företagare med personer med lång erfarenhet av att driva eget.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Colourbox

Att vara nybliven egenföretagare kan vara både utmanande och ensamt. Samtidigt finns det många erfarna företagare som gärna skulle vilja dela med sig av sitt kunnande. Nu tänker Unionen föra samman de tu.
I december lanseras ett mentorsprogram, som rent konkret består av en webbplats med ett hundratal mentorer uppdelade på olika kunskapsområden.
– Det kommer att bli en hemsida där adepter och mentorer kan mötas. Vi hjälper helt enkelt medlemmarna att hjälpa varandra. Även om man kommer från olika branscher tror vi att man har mycket att lära varandra, säger Per Lund på Unionen Egenföretagare.

Unionen står för en mentorsutbildning och den digitala mötesplatsen. Grundtanken är att adept och mentor träffas en gång i månaden under ett halvårs tid.
– Det är upp till adepten att specificera vad man vill ha ut av sitt mentorsprogram. I vissa fall räcker det kanske med ett eller två samtal och sedan vet man vad man ska göra för att lösa sitt problem.

Intresset för att bli såväl adept som mentor är stort bland medlemmarna, men man tar  gärna emot fler kandidater, enligt Per Lund.
– Många erfarna företagare känner att de vill ge något tillbaka till andra egenföretagare som kanske inte kommit lika långt. Men de vill också vara med för att utvecklas själva, säger han.

Förbundet hoppas nu att fler ska våga ta steget och starta eget.
– Unionen Egenföretagare kan hjälpa till med mycket runt omkring som personlig trygghet och affärsjuridik men vi är inte experter på att driva företag. Det är egenföretagarna själva. Det här blir ett jättebra tillskott, säger Per Lund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.