Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Varva ner i jul

Pepp eller depp inför den stundande julen? Ju närmare julen vi kommer desto högre tycks stressnivån bli. Det är massor att göra på jobbet, glöggmingel, julluncher och skyhöga förväntningar om en magisk helg som krockar med en inte lika magisk verklighet. Så här varvar du ner!
Petra Rendik Publicerad
Rödhårig katt sover på rygg iförd tomteluva.
Glöm inte att ha det lite lugnt och skönt i jul, allt behöver inte vara perfekt. Foto: Colourbox

December är en hektisk månad för många. Även de största julhatarna som vägrar barrande granar och sliskig glögg, känner av stressen inför julhelgen. Förväntningar är ofta orealistiskt höga och plötsligt är vi traditionalister hela bunten som drömmer om en Fanny och Alexander-jul med sju sorters hembakta kakor till fikat och nybonat golv.  

Men julen kan också bli en skön och avkopplande helg, vare sig man firar den eller inte, om man bara sänker ambitionerna en aning. Vad gör det att du inte hinner avsluta allt du hade tänkt på jobbet eller att saffranskakan är köpt på ICA?

Många är trots allt lediga och för den som inte är det kan mellandagarna vara ganska lugna och sköna på jobbet. Snart står vi dessutom inför ett nytt år då allt bara kan bli bättre.

Så här stressar du ner inför julen:

Gör listor

Håller du på att gå upp i atomer av stress över jobbhögen på skrivbordet som inte sinar, klapparna som ännu inte är fixade och pyntet som ligger kvar i källaren? Nu är det läge att prioritera. Vad vill du göra? Vad är viktigt? Vad är måste? Gör en lista, men inte för lång, för jobb och en för ”fixa hemma”.

Låt högarna ligga

Många av oss har en föreställning att inte bara hemmet ska vara skinande rent till jul utan även skrivbordet och mejlkorgen ska vara rensade innan vi går på ledighet. Trams säger vi. Låt högarna ligga. Gör det som måste göras så du inte tänker på jobbet när du käkar knäck på julafton. Låt resten vara. Den där idén du nyss fick kanske bara blir bättre när den får ligga till sig. 

Chilla på jobbet

Mellandagarna brukar ha en tendens att vara lite avslagna även på jobbet. Det är färre möten eller inga alls, mobilen är tyst och mejlkorgen plingar inte lika ofta. Råkar du nu inte ha ledigt så passa på att ta det lite lugnare på jobbet. Unna dig en promenad i ljuset och ät en nyttig lunch utan att stressa.

Logga ut

Alla andra verkar ha den perfekta planeringen och den perfekta granen, om man får tro Instagram och Facebook. Pausa från sociala medier ett tag. 

Sänk julklappshetsen

Hoppa över julklapparna till släkten, skänk pengar till välgörenhet i stället om du vill ge något.

Blicka framåt:

  • Tänk att julafton är blott en dag. Sen är det över.
     
  • Vill du ändå försöka planera och hinna med allt, well det är troligtvis för sent för det i år. Men du kan redan nu bestämma dig för att sänka förväntningarna och ambitionerna till nästa jul. (Eller börja baka i oktober och beställa klapparna på nätet i november.)
     
  • Och apropå nästa jul, 2019 blir ännu bättre ur ledighetsperspektiv då julafton infaller på en tisdag.

God Jul Önskar Kollega!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Röda dagar 2025 – så maxar du semestern

Vilka är röda dagar 2025? Hur ska du maxa din ledighet 2025? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år. Och så tar du ledigt för att få så lång semester som möjligt.
David Österberg Publicerad 14 november 2024, kl 06:01
Röda dagar 2025. En kalender med ordet 2025 skrivet i rött mitt i.
Röda dagar 2025 - så gör du för att maxa ledigheten. Planera för mesta möjliga ledighet 2025. Upptäck alla röda dagar och hur du kan ta ut semester smartast för att få ut mesta möjliga lediga dagar. Foto: Colourbox.

Om du planerar och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2025 och få längre semester. Till exempel vid första maj eller julen 2025. Med bara fyra semesterdagar vid julen kan du vara ledig 16 dagar om du har klämdag.

Totalt finns det 13 röda dagar 2025. Nio av dem är på en vardag. Påsken infaller sent 2025: påskafton är den 19 april.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag då vissa jobbar halvdag medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Röda dagar och helgdagar 2025

1 januari (onsdag) Nyårsdagen

6 januari (måndag) Trettondagen

18 april (fredag) Långfredagen

20 april (söndag) Påskdagen

21 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (torsdag) Första maj

29 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

6 juni (fredag) Sveriges nationaldag

8 juni (söndag) Pingstdagen

20 juni (fredag) Midsommarafton

21 juni (lördag) Midsommardagen

1 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (onsdag) Julafton

25 december (torsdag) Juldagen

26 december (fredag) Annandag jul

31 december (onsdag) Nyårsafton

Fotnot: Aftnar som julafton, påskafton och midsommarafton är inte röda dagar, men de flesta är ändå lediga då. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Maxa ledigheten så här

Påsken, 10 lediga dagar

Påsken infaller sent i år. Skärtorsdagen är den 17 april. Tar du ledigt fyra dagar före påsken eller fyra dagar efter påsken får du tio arbetsfria dagar: den 12 april till den 21 april eller den 18 april till den 27 april.

Första maj, 7 lediga dagar

Om du har klämdagar i ditt anställningsavtal kan du få 7 lediga dagar genom att använda tre semesterdagar. Ta ledigt 28, 29 och 30 april och få en hel veckas semester. Om du jobbar halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april kan du vara ledig 4,5 dag utan att offra en enda semesterdag.

Har du inte klämdagar tar du semester den 2 maj och får fyra lediga dagar.

Kristi himmelfärdsdag, 7 lediga dagar

Här kan du göra samma sak som vid första maj: ta ledigt 26, 27 och 28 maj och få en ledig vecka när sommaren är på intåg. Om du inte har klämdagar får du fyra dagars ledighet genom att ta semester den 30 maj.

Jul och nyår, 18 lediga dagar

Jul och nyår är riktigt bra 2025, ur ett ledighetsperspektiv, särskilt om du har klämdagar. Då kan du få 18 lediga dagar med hjälp av bara fyra semesterdagar. Ta semester 22, 23, 29 och 30 december så kan du vara borta från arbetet mellan 20 december och 6 januari.

Har du inte klämdagar får du 16 dagars ledighet genom att använda fem semesterdagar.