Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Kollegas bästa julklappstips

Vill du ge julklappar med budskap? Vill du signalera att du hänger med, att du bryr dig eller vill du bara göra något vettigt för de där 75 miljarderna som julhandeln sägs omsätta i år? Då har du tipsen här.
Gabriella Westberg Publicerad 16 december 2015, kl 15:29
Maja Suslin/TT
Skokartongsappellens insamling fick i fjol in mängder med julklappar till organisationer som arbetar med personer och familjer som av någon anledning inte skulle kunna få glädjen av en klapp till jul. Maja Suslin/TT

I år kommer julhandeln att slå nya rekord, enligt HUI Research, och landa på omkring 75 hisnande miljarder kronor. Tillväxten i detaljhandeln förväntas ligga på fem procent under december månad, vilket också skulle vara den högsta tillväxtsiffran sedan innan finanskrisen. Men det är inte julmaten som drar upp tillväxten, det är ”sällanköpshandeln” – julklapparna.

Enligt en undersökning från Nordea planerar svenskarna i genomsnitt att lägga 3 427 kronor på julklappar och barnfamiljerna 3 910 kronor i snitt. Mest julklappar planeras skåningarna köpa, enligt undersökningen, i södra delen av landet ligger snittet 500 kronor över rikssnittet. Man kan få ganska mycket för dryga 3 000 kronor. Men vad ska då köpas?

Vid nyår halveras ROT-avdraget till 25 procent från tidigare 50 procent, vilket gör att många skyndar med att dra igång ombyggnader och renoveringsprojekt innan nyåret. Men när man skapar nya rum behövs också nya möbler. Och möbelhandeln är den som utvecklats starkast under året. Prognosen för julförsäljningen ligger enligt HUI Research på åtta procent, vilket gör möbelhandeln till årets vinnare.

Robotarna har under 2015 intagit både nyhetsmedier och tv-serier. Årets julklapp är också en robotdammsugare, enligt Svensk Handel. Råd & Rön har testat marknadens bästa robotsugare.  Köper du den, eller någon annan elektronikprodukt från en viss elektronikhandel, kan du låta ABB:s flaggskeppsrobot YuMi slå in paketet åt dig.

Men kom igen. Både ROT och Robot är så 2015! Här är några mycket hetare julklappstips:

Kollegas bästa julklappstips 2015: 
Ge bort en knapp eller lite tid. En toalett eller ett julfirande, komplett med familj och Kalle Anka klockan tre. Eller passa på att rädda planeten i jul och ge bort förnybar energi! 

  

Ge bort en knapp.
Med Internet of Things, som varit en av de hetaste tech-trenderna de senaste åren kopplas fler delar av hemmet upp och blir styrbara via elektroniska verktyg. Som att det inte räckte att hålla reda på mobilen, datorn och den smarta tv:n. 

Nu finns den universella knappen för alla dina apparater, årets digitala minimalism. Knappen FLIC är en trådlös, smart knapp som programmeras genom klick och dubbelklick till att sätta på eller stänga av din X-box, välja playlist på Spotify, dimma ljuset i rummet för den romantiska middagen, instagramma, hitta telefonen, ringa mormor, stänga av all ström innan du går hemifrån - eller i princip vad du vill, enligt tillverkaren. Allt i en knapp. Flic finns i fem färger, mäter cirka fem centimeter i diameter och går att fästa på plana ytor.

Tänk på...
Det händer att uppkopplade apparater hackas. Det blev 6,4 miljoner barn och 4,9 miljoner föräldrar nyligen varse när deras personuppgifter läckte från leksaksföretaget Vtech. Leksakerna, visade det sig, kommunicerade genom molnet utan kryptering och samlade dessutom in en överraskande stor mängd data om användarna.

 

Ge bort tid.
Med digitalisering, automatisering, urbanisering, globalisering och alla andra svepande trender som får ditt liv att verka rusa allt fortare seglar ett nytt kapital upp som den verkliga statusmarkören: tid. Men vilken tur, i år kan du slå in tiden och lägga den under granen!

Den schweiziska klockmakaren Slow saluför flera exklusiva modeller armbandsur som, just det, rör sig långsamt. Välj mellan Slow O, Slow Jo eller Slow Mo. Till skillnad från andra klockor visar Slow-uren tiden med en enda visare. Du kan inte se sekunderna ticka iväg på de här klockorna. Den enda visaren tickar en kvart i taget runt ett urverk som rymmer dygnets alla 24 timmar. Det ska ge dig en bättre känsla för hur mycket tid du verkligen har och ”you will get a precise enough indication of the time”, lovar producenten. Mer än så ska du helt enkelt inte behöva bry dig om tiden.

Ett annat sätt att ge tid är att ge lite mer av din egen åt någon som behöver det. Årets svensk 2015 utsågs nyligen av tidningen Fokus, och vinnaren är… volontären. Du som utan ersättning ger av din tid som mentor, läxhjälp, kontaktperson, juridiskt ombud, tolk, fikafixare på transitboenden för nyanlända, du som sorterar jackor och jeans som samlats in till behövande och du som serverar soppa åt hemlösa, du är Årets Svensk. Grattis!

Ge bort ett julfirande, komplett med skinka, dopp i grytan och familj.

I en annons på Blocket, som publicerades en dag efter Lucia, erbjuds ensamstående - med eller utan barn, gammal eller ung - att fira julafton med Berith och hennes familj. ”Sitter du ensam på julafton men vill fira med en familj så tveka inte att höra av dig. Skriv några rader och berätta om dig/er”, står det i annonsen. Familjen som vill ge julfirandet består av en mamma, en pappa, en morfar, två barn och en utbytesstudent. ”Vi äter jullunch, tittar på Kalle Anka, öppnar julklappar, fikar, knäcker nötter, äter julmiddag, lyssnar på julmusik och umgås i soffan.” Gör som Berith, och Karl-Bertil: 

Jag vill försöka sprida lite glädje, till dem som inte äger något varuhus

/Karl Bertil Jonsson, i regi av Per Åhlin, visas kl 19 på SVT. Varje julafton.

 

Ge bort en toalett, ett sim-kort, en matkasse och bidra till en bättre värld!

Via Läkarmissionens hemsida kan du köpa en toalett för 70 kronor för installation i en by i Tchad.

Sprid glädje genom organisationer som Operation Smile, Clowner utan gränser eller Project Playground.

Ge stöd till de som vågar trots totalitära regimer och slåss för mänskliga rättigheter genom till exempel Civil Rights Defenders, Amnesty eller Reportrar utan gränser. Ge människor på flykt tak över huvudet, en madrass att sova på, möjlighet till sjukvård, sim-kort och  extra mobilladdare så att de kan kommunicera med familj och vänner. Många kommuner har information på hemsidan om vad de gör för nyanlända och hur du kan hjälpa till. Flyktingar och de som ännu lever i konfliktområden kan du också hjälpa genom organisationer som UNHCR, Röda korset, Islamic Relief eller Läkare utan gränser

Ge ett sittunderlag, en filt och en termos med något varmt till den som sitter på trottoaren och tigger pengar och sätt in pengar till organisationer som Hoppets Stjärna som hjälper romer i Rumänien, eller Stadsmissionen och Frälsningsarmén som ger tak över huvudet åt dem som kommit hit.  

Genom Giving People kan du ge en god jul till en ensamstående förälder och hens barn. I dag beräknas cirka 232 000 barn leva i fattigdom eller på marginalerna i Sverige. Giving People är en organisation som arbetar med akut hjälp av matkassar, kläder och hygienartiklar. Läs mer om Giving People på sidan 46 i nummer 8 av tidningen Kollega.

Kolla för säkerhets skull upp hjälporganisationen innan du för över pengar, på Svensk insamlingskontroll eller på Frivilligorganisationernas insamlingråd, Frii.se

Ge bort förnybar energi och rädda planeten!

Från den ekonomiska föreningen O2 El kan privatpersoner köpa andelar i vindkraft. På marknaden finns också ”mikrovindkraftverk” för fritidshus och villor som passar bra för den som bor vid kust- eller slättlandskap. För vindkraftverk med en diameter på mindre än två meter krävs inget bygglov.  

Bland annat på Chalmers i Göteborg pågår forskningsprojekt med organiska solceller som ser ut att revolutionera solcellsmarknaden. De organiska cellerna är billigare och flexiblare än kiselsolceller och dessutom genomskinliga vilket gör att de kan monteras på fönster och glasfasader. Till skillnad från kiselsolcellerna kräver de organiska inte heller lika stor energiåtgång i produktionen. De organiska solcellerna prövas just nu som mobilladdare, i labbmiljö, och hinner nog inte bli årets julklapp. Men lika bra att börja ladda för 2020 års julklapp?

På marknaden finns däremot redan i dag en mängd fabrikat av kiselsolceller för allt från julgransbelysningar till värme i stugan. Svensk solenergi heter branschorganisationen där du kan få vägledning och råd. 

Gabriella Westberg