Scania: Facket fixade extra lönepåslag
Scanias tjänstemän får 0,4 procent extra i lönepotten. Någon retroaktiv lönehöjning lyckades facket däremot inte förhandla sig till.
– Jag är nöjd utifrån de förutsättningar som fanns. Vi har gjort det vi kunnat och det var hit vi nådde, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.
Det centrala kollektivavtalet innebär 2,8 procent för perioden november 2020 till april 2022. Nu hamnade lönepotten hos lastbilstillverkaren Scania på 3,2 procent.
Den retroaktiva höjningen för de sju månader av fjolåret då det tidigare avtalet förlängdes på grund av coronapandemin blev dock inte av.
Läs mer: Lokal besvikelse över utebliven löneökning
Däremot ska det göras en analys av löneläget på företaget som kan ge ytterligare påslag.
– Analysen ska påbörjas den här veckan och jämföra våra löner med hur de ser ut på andra företag. Det finns ett löneglapp, det är vi och företaget överens om, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande på Scania.
– Det blir ett problem också för företaget om medarbetare anser att de tjänar för lite, speciellt på vissa tjänster där det är svårt att rekrytera.
På Scania får medarbetarna även en årlig bonus som baseras på företagets resultat. Bonusen, som är helt fristående från löneavtalet, slog rekord i fjol då medarbetarna belönades med 50 000 kronor var. Året innan hamnade den på drygt 40 000 kronor.
– Sådana siffror kan vi inte vänta oss i år, men vi förväntar oss ändå ett utfall, säger Mari Carlquist.
Snittlönen bland tjänstemännen på Scania ligger på cirka 45 000 kronor.
Läs mer: Miljonregn över anställda på Scania när facket avstår arvode
Skriv din kommentar