Annons
Annons
 • Unionen stämmer ett företag som både diskriminerat en kvinna som meddelade att hon blivit gravid, och sedan även kränkte föreningsrätten efter att kvinnan tagit kontakt med sitt förbund. Foto: Jessica Gow/TT

Sades upp efter graviditetsbesked

Publicerad 27 april 2015, kl 12:54

En månad efter att kvinnan börjat på redovisningsföretaget upptäckte hon att hon var gravid, vilket inte uppskattades av hennes arbetsgivare som avslutade hennes provanställning. Nu stämmer Unionen bolaget på 150 000 för diskriminering.

När kvinnan berättade för sin chef att hon var med barn svarade hon med att säga upp hennes provanställning med argumentet att företaget inte kunde ta in några nya kunder på grund av hennes graviditet. Hon erbjöds istället en timanställning som plåster på såren.

Kvinnan kontaktade Unionen som begärde förhandling. När chefen fick reda på det begärde hon tillbaka nycklar och bankdosor samt bad kvinnan att omedelbart lämna arbetsplatsen. Nu stäms företaget både för diskriminering på grund av kön och föreningsrättskränkning, då hon fick repressalier för att ha kontaktat sitt fackförbund.

 • Läs även...

  Pappan vabbade ofta – blev av med jobbet

  När lagerchefen tog hand om sina sjuka barn kritiserades han för att prioritera familjen före bolaget. Kort därpå blev han uppsagd för att ha misskött sina arbetstider. Nu har Unionen stämt företaget.

 • Läs även...

  Avskedad för illojalitet efter coronamiss

  Kvinnan hjälpte till att starta upp kliniker för coronatester när hon blev avskedad för illojalitet. Arbetsgivaren anser bland annat att hon som verksamhetschef borde ha kontrollerat en läkare som skickade ut felaktiga testresultat.

 • Läs även...

  Få arbetsgivare döms för diskriminering

  Trots att diskriminering på jobbet är vanligt är diskrimineringsärenden svåra att driva till domstol. På fem år har Unionen bara vunnit en enda gång mot en arbetsgivare. Men hälften av medlemmarna får ändå kompensation.