Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så ökar du dina chanser till nytt jobb

Allt fler visar öppet i sociala medier att de söker nytt jobb. Enligt statistik från Linkedin ger den strategin också fler jobberbjudanden. Men hur öppen kan man vara som arbetslös utan att verka desperat?
Ola Rennstam Publicerad
Shutterstock
Att öppet visa i sociala medier att du är arbetslös kan öka dina möjligheter att få jobb. Shutterstock

Företagens omställningstakt går allt snabbare. Tidigare skedde omorganisationerna i cykler på ett par år men i dag pågår omstruktureringen mer eller mindre konstant. Det kan vara en bidragande orsak till att attityderna kring arbetslöshet har förändrats – tiden då det var något genant att vara mellan två jobb är för länge sedan förbi. Numera väljer allt fler att vara helt öppna i sociala medier med att man söker nya utmaningar.

Ny statistik från karriärnätverket Linkedin visar att personer som är öppna med att de söker jobb får 40 procent fler jobberbjudanden än de som inte är öppna med det.

En av dem som lyckats är Maria, 54 år, som förlorade sitt jobb i eventbranschen tidigare i höstas.

– Jag sökte över hundra jobb och var på några intervjuer. Men när jag lade ut att jag sökte jobb på Linkedin fick jag 3 000 visningar, det var helt sjukt. Efter ett par dagar blev jag kontaktad av ett stort företag i teknikbranschen – och fick tjänsten. Det känns helt fantastiskt. Alla sa att det skulle vara svårt, nästan omöjligt, att få ett nytt jobb när man är över 50 men jag tror att det handlar mycket om att våga, säger hon.

Även på TRR, en organisation som hjälper uppsagda tjänstemän till en ny anställning, har man noterat att allt fler väljer att vara öppna med sitt jobbsökande.

– Vi ser att fler än 50 procent av de tjänstemän som kommer till oss går ut i nytt jobb via sitt kontaktnät och då främst sociala medier. Att nätverka och vara öppen med att man behöver hjälp i sin situation mellan två jobb är en viktig del för att lyckas gå vidare, säger Jan Paulusz, rådgivare på TRR.

Den som inte använder sitt nätverk riskerar, enligt Jan Paulusz, att missa den så kallade dolda arbetsmarknaden, alltså de som inte aktivt söker efter folk eller annonserar.

Jan Paulusz

– Man ska självklart alltid höra sig för med sitt närmaste kontaktnät men de flesta jobben finns inte hos dem man känner, utan i nästa led. Och det är där som sociala medier kommer väl till pass. Det har skett en stor förändring under de 20 år som jag jobbat med det här, folk är mer öppna i dag, säger han.

I början av hösten introducerade Linkedin en ny märkning som gör att det syns direkt på din profilbild att du är sugen på ett nytt jobb. Den består av ett grönt band runt bilden med texten ”open to work” och man kan välja om märkningen ska vara synlig för alla användare eller enbart för rekryterare, dock inte för rekryterare på din egen arbetsplats. Jan Paulusz har många klienter som fått jobberbjudande genom den nya hashtaggen.

– Det initiativet har lett till att många har vågat visa offentligt att man är mellan två jobb. De som tidigare varit lite tveksamma har nu kunnat se att man inte är ensam i den situationen, säger han.

En artikel i den amerikanska tidskriften Forbes varnar dock för att använda den nya funktionen på Linkedin, detta eftersom öppenheten kan uppfattas som desperat och skada chanserna att bli kontaktad av en rekryterare. Framför allt bör man undvika inställningen där alla användare kan se den gröna märkningen. Rådet att vara försiktig gäller i synnerhet den som har en anställning, rekryterare hos arbetsgivaren kan be kollegor på andra företag att kolla upp din profil, varnar tidningen. Jan Paulusz är inne på samma linje.

– Alla är inte bekväma med tillvägagångssättet. Det är viktigt att man själv känner hur öppen man vill vara. Man kan absolut framstå som lite FÖR öppen eller desperat om man skriver sitt telefonnummer i rubriken med efterföljande utropstecken på sin Linkedinprofil.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat. På grund av ett sekretessavtal med den nya arbetsgivaren har hon bett att få vara anonym.

Så utvecklar du ditt nätverk

  • Tänk igenom vilka kontakter du vill ha med i ditt nätverk och varför.
  • Underhåll ditt nätverk. Slå en signal, skicka ett mejl eller uppmärksamma någon som fått en ny tjänst eller firar årsdag på jobbet.
  • Var tydlig i din presentation på Linkedin. Lyft fram dina erfarenheter, kunskaper och styrkor. Öva på att presentera dig själv.
  • Var aktiv. Gör inlägg i sociala medier och kommentera andras.
  • Våga ta kontakt. Var lyhörd och ställ frågor. Föreslå en lunch eller en fika. Gå på mässor och delta i frukostseminarier och nätverksträffar.

Jan Paulusz, rådgivare TRR

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.