Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Så har du kul med kollegorna på distans

Hur umgås man när hela arbetsgruppen befinner sig på olika adresser? Unionenmedlemmar på Lärarförbundet har digital after work med bingo och quiz för att hålla kontakten. Och på TRR fikar kollegorna tillsammans och följer varandras aktiviteter i en app.
Amanda Allgren Publicerad
Hund iförd skjorta och glasögon sitter vid skrivbord.
Det går ofta bättre än man tror att umgås och ha kul tillsammans med jobbarkompisarna även på distans. Foto: Shutterstock

– Till en början var det lite sisådär att umgås digitalt men vi blir hela tiden bättre och bättre på det. I stället för att ringa varandra videochattar vi. Då ser man varandra och det känns mer som att man umgås, säger Malin Jonsson som är ombudsman på Lärarförbundets regionala kontor i Falun.

Malin Jonsson upplever att det vardagliga småpratet försvinner när man inte längre träffar sina kollegor dagligen. Arbetet tar ibland lite längre tid eftersom det inte är lika enkelt att kommunicera med varandra. På hennes arbetsplats är de nio personer och de har numera en inplanerad digital fika varje dag. 

Redan före coronaepedemin hade arbetsgruppen planerat för en after work. De insåg att det skulle bli svårt att genomföra den på grund av det rådande läget. Men i stället för att ställa in den kom de tillsammans på att den skulle genomföras digitalt. I deras gruppchatt diskuterade de hur den digitala after worken skulle gå till och alla fick komma med förslag. 

Malin Jonsson.

– Då kom idéen om att vi skulle ha ett bingo upp. Alla blir tilldelade bingobrickor och en person läser upp siffror. Får man bingo så får man välja ett pris. Det kommer även att hållas ett quiz under kvällen som presenteras genom en Powerpoint som delas med alla, säger Malin Jonsson.

Jan Paulusz arbetar med sociala medier på TRR och har även han arbetat hemifrån sedan några veckor tillbaka. Han upplever inte att det är några svårigheter att umgås kollegor emellan trots att man inte längre träffas dagligen. 

– Vi har en digital fika varje dag och jag tror att många upplever att man får en bättre kontakt nu. Man får komma in mer på det privata med videosamtalen, vilket gör att man kommer närmare varandra, säger Jan Paulusz.

Han ser många fördelar med att arbeta hemifrån. Han får mer tid till familjen, en ökad flexibilitet och effektivitet i sitt arbete. Men han kan dock sakna att åka till kontoret och att träffa kollegorna. 

Jan Paulusz

– Vi har flera avstämningar varje vecka om hur vi mår och hur vår arbetsbelastning ser ut. Det kan vara svårt att se när man inte träffas fysiskt. Därför är det viktigt att prata med varandra om sådant som inte är jobbrelaterat så att ingen känner sig ensam eller bortkopplad, säger Jan Paulusz. 

På arbetsplatsen har de även en utmaning där de med hjälp av en app mäter deras aktivitet, vilket skapar motivation att röra på sig. Utmaningen var planerad sedan tidigare men passar nu väldigt bra och de kan följa varandras aktiviteter i appen.

– Det får oss att röra på oss mer, något som kanske är extra viktigt nu när många blir sittande hemma i sitt distansarbete, säger Jan Paulusz.

Tips på digitalt umgänge!

  • Fika eller after worka tillsammans. Det går faktiskt utmärkt trots att ni sitter vid varsin dator.
  • Klä ut eller upp er. Lätta upp stämningen genom att sätta på er varsin hatt eller annat kul attribut. Eller varför inte piffa till er som att ni skulle på en verklig after work?
  • Träna tillsammans. Skicka mejl när ni går och tränar och peppa varandra, eller bestäm en tid när ni tränar samtidigt – fast på olika håll.
  • Ordna quiz, bingo eller någon annan social lek eller tävling.
  • Dela med er av roliga klipp och giphar som ni ser på Youtube och i sociala medier.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Varning för snälla

Det kan säkert finnas genuint snälla människor. Men är man genuint snäll så är man det utan att göra väsen av sig. Det finns all anledning att vara på sin vakt mot folk som öppet och skamlöst utger sig för att vara snälla.
Johanna Rovira Publicerad 27 februari 2025, kl 05:59
Sektgoda, Godhetsknarkare och Flumsnälla. Alla är typer du gör bäst i att se upp för, skriver Johanna Rovira. Illustration: Olsson Ingers.

1. Infernaliskt snälla. Du har säkert mött de förment snälla som lägger huvudet på sned och inleder med:  Jag säger det här bara för att vara snäll/för att jag bryr mig … och sedan levererar ett diaboliskt påstående som får dig att vilja krypa ihop i fosterställning. De är i själva verket utpräglat ondsinta typer som mår bra på bekostnad av andras olycka. 

2. Hjärntvättade sektgoda. Antingen så är supersnälla av naturen extremt mottagliga för irrläror eftersom de snälltolkar allt till överdrift, eller så blir nyfrälsta snälla på grund av överproduktion av endorfiner. Oavsett orsak vet vi hur det slutar. Med katastrof och Koolaid. 

3. AI-modifierade: Stepfordfruar eller Musks Teslabot Optimus kan förvisso programmeras till foglighet, men det torde vara smidigare - och billigare - att helt enkelt sätta in ett lojalitetschip i kritiskt tänkande anställdas hjärnor. Förutom att bli ytterst tillmötesgående mot såväl kollegor som chefer, sätter de chippade alltid in i diskmaskinen och grumsar aldrig om kollektivavtal.

4. Godhetsknarkare: Går igång på snällhet och odlar med förkärlek myten om sig själva som hyvens individer genom att proklamera hur goda de är så fort tillfälle ges. De donerar gärna till bättre behövande, men bara om det syns på sociala medier och räddar kattungar enbart inför publik. Gränser mellan god och självgod är oerhört tunn. 

5. Flumsnälla. Visst är flumsnälla joviala, men det är ett kemiskt framkallat tillstånd. Folk knaprar antidepressiva som aldrig förr och forskare noterar att guppys som exponerats för lyckopiller blir mer sårbara för rovdjur. Det kan således inte uteslutas att läkemedelsindustrin (möjligtvis i samarbete med blodtörstiga utomjordingar) siktar på världsherravälde genom att förvandla oss alla till loja, goda underlydande.