Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Involvera alla i den digitala julfesten

En digital julfest behöver varken vara dyr eller avancerad för att bli lyckad. Snarare kan det enkla vara en framgångsfaktor. Huvudsaken är att den blir av och involverar alla medarbetarna, menar eventexperten Carola Andreasson.
Ola Rennstam Publicerad 15 december 2020, kl 16:43
Privat
Ställ inte in julfesten – gör den digital. Jenny Bodell Hagberg, redovisningschef på TCO, får en julpåse hemlevererad av Carola Andreasson, eventansvarig. Med små medel går det att skapa julig stämning - även i cyberspace. Privat

De traditionella julfesterna på landets arbetsplatser är inställda till följd av coronapandemin. Men det behöver inte utesluta julmys tillsammans med kollegorna – på digital väg. Carola Andreasson, eventansvarig på TCO, tycker inte att det är så noga vad arbetsgivaren gör – huvudsaken är det ordnas något.

– Efter det här året är det viktigare än någonsin att ledningen visar sin uppskattning och unnar sina anställda något, säger hon.

Kostnad och tidsåtgång beror så klart på vilken ambitionsnivå man väljer. Det finns arbetsgivare som slår på stora trumman och budar hem dignande julbord till sin personal. Andra har specialbyggt digitala plattformar där medarbetarna kan gå in i olika rum för att mingla och uppleva konserter med kända artister. Men det behöver inte alls vara påkostat för att bli lyckat, poängterar Carola Andreasson.

Läs mer: Så har du kul med kollegorna på distans

– Anledningen till att många företag ställer in allt firande i år tror jag är att man inte riktigt vet hur man ska göra digitalt och att många tänker att det måste bli flashigt och stort. Men det behöver inte kosta så mycket, man kan ha trevligt alla fall.

Carola Andreasson tipsar om att den julfestarrangör som vill hålla i plånboken kan ha tillställningen i Teams eller Zoom och skicka ut ett gäng juliga bakgrundsbilder i en mapp som medarbetarna kan lägga in. Att genomföra ett quiz i gratisappar som exempelvis Kahoot är också förhållandevis enkelt. Man behöver inte hyra in Carola Häggkvist för att få julstämning, det finns ofta någon bland personalen som kan stå för musikunderhållningen.

TCO:s eventansvarig höjer dock ett varningens finger för att den digitala julfesten blir en envägskommunikation.

 – Det är viktigt att komma ihåg att involvera medarbetarna så de inte bara blir åhörare. En bra utgångspunkt är att tänka på hur man ordnar en julfest i vanliga fall, säger hon.

På TCO får medarbetarna hem en påse med godis, pynt, sånghäfte och pyssel. Carola Andreasson och hennes kollegor åker i dagarna runt och levererar påsarna inför den digitala julfesten.

– Vi kommer att streama under en och en halv timme och tanken är att det är cheferna som ska jobba. De ansvarar för de olika programpunkterna, men alla kommer självklart vara delaktiga.

Innan man skickar hem saker bör man, kolla upp allergier och andra kostpreferenser, enligt Carola Andreasson.

– Förberedelser är A och O. Vi har flera kollegor med gluten- och laktosallergi, diabetiker, nötallergi men löste det med godsaker anpassade för dem. Det uppskattades jättemycket.

Arbetsgivare som väljer att inte ordna en digital julfest kan givetvis belöna medarbetarna på annat sätt. Nyligen höjdes taket för skattefria gåvor till anställda från 450 kronor till 1 450 kronor på grund av pandemin.

Digital julfest - tips!

  • Håll den i Teams, Zoom eller Skype.
  • Juliga bakgrundsbilder och pynt skapar stämning.
  • Ett quiz kan ordnas i gratisappar som exempelvis Kahoot.
  • Kolla upp allergier och andra kostpreferenser.
  • Glöm inte att involvera medarbetarna i festen – undvik envägskommunikation.