Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Involvera alla i den digitala julfesten

En digital julfest behöver varken vara dyr eller avancerad för att bli lyckad. Snarare kan det enkla vara en framgångsfaktor. Huvudsaken är att den blir av och involverar alla medarbetarna, menar eventexperten Carola Andreasson.
Ola Rennstam Publicerad
Privat
Ställ inte in julfesten – gör den digital. Jenny Bodell Hagberg, redovisningschef på TCO, får en julpåse hemlevererad av Carola Andreasson, eventansvarig. Med små medel går det att skapa julig stämning - även i cyberspace. Privat

De traditionella julfesterna på landets arbetsplatser är inställda till följd av coronapandemin. Men det behöver inte utesluta julmys tillsammans med kollegorna – på digital väg. Carola Andreasson, eventansvarig på TCO, tycker inte att det är så noga vad arbetsgivaren gör – huvudsaken är det ordnas något.

– Efter det här året är det viktigare än någonsin att ledningen visar sin uppskattning och unnar sina anställda något, säger hon.

Kostnad och tidsåtgång beror så klart på vilken ambitionsnivå man väljer. Det finns arbetsgivare som slår på stora trumman och budar hem dignande julbord till sin personal. Andra har specialbyggt digitala plattformar där medarbetarna kan gå in i olika rum för att mingla och uppleva konserter med kända artister. Men det behöver inte alls vara påkostat för att bli lyckat, poängterar Carola Andreasson.

Läs mer: Så har du kul med kollegorna på distans

– Anledningen till att många företag ställer in allt firande i år tror jag är att man inte riktigt vet hur man ska göra digitalt och att många tänker att det måste bli flashigt och stort. Men det behöver inte kosta så mycket, man kan ha trevligt alla fall.

Carola Andreasson tipsar om att den julfestarrangör som vill hålla i plånboken kan ha tillställningen i Teams eller Zoom och skicka ut ett gäng juliga bakgrundsbilder i en mapp som medarbetarna kan lägga in. Att genomföra ett quiz i gratisappar som exempelvis Kahoot är också förhållandevis enkelt. Man behöver inte hyra in Carola Häggkvist för att få julstämning, det finns ofta någon bland personalen som kan stå för musikunderhållningen.

TCO:s eventansvarig höjer dock ett varningens finger för att den digitala julfesten blir en envägskommunikation.

 – Det är viktigt att komma ihåg att involvera medarbetarna så de inte bara blir åhörare. En bra utgångspunkt är att tänka på hur man ordnar en julfest i vanliga fall, säger hon.

På TCO får medarbetarna hem en påse med godis, pynt, sånghäfte och pyssel. Carola Andreasson och hennes kollegor åker i dagarna runt och levererar påsarna inför den digitala julfesten.

– Vi kommer att streama under en och en halv timme och tanken är att det är cheferna som ska jobba. De ansvarar för de olika programpunkterna, men alla kommer självklart vara delaktiga.

Innan man skickar hem saker bör man, kolla upp allergier och andra kostpreferenser, enligt Carola Andreasson.

– Förberedelser är A och O. Vi har flera kollegor med gluten- och laktosallergi, diabetiker, nötallergi men löste det med godsaker anpassade för dem. Det uppskattades jättemycket.

Arbetsgivare som väljer att inte ordna en digital julfest kan givetvis belöna medarbetarna på annat sätt. Nyligen höjdes taket för skattefria gåvor till anställda från 450 kronor till 1 450 kronor på grund av pandemin.

Digital julfest - tips!

  • Håll den i Teams, Zoom eller Skype.
  • Juliga bakgrundsbilder och pynt skapar stämning.
  • Ett quiz kan ordnas i gratisappar som exempelvis Kahoot.
  • Kolla upp allergier och andra kostpreferenser.
  • Glöm inte att involvera medarbetarna i festen – undvik envägskommunikation.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Jobbfest och porr: Anders gör musik om kontoret

Någon blir inkallad till HR efter tveksam sökhistorik. Chefen skrattar för högt när vd:n håller tal på festen. Det sorgsna livet som projektledare. När Anders Strandberg skriver musik är det kontorslivet som står i fokus.
David Österberg Publicerad 24 januari 2025, kl 06:01
Till vänster trubaduren Anders Strandbergmed vitt skägg, svartvit bild. Till höger en bild på ett halvtomt kontor.
När jobbet tar över ens liv kan livet på kontor förvandlas till sånger. Det menar Anders Strandberg som skriver låtar om jobbfester, sökhistorik på jobbdatorn och att bli inkallad till HR. Foto: Privat/Colourbox.
Anders Strandberg
Anders Strandberg. Foto: Privat.

Tv-serier om livet på kontor gör succé. The Office, Severance eller Ring min agent blev alla tittarfavoriter. Att göra musik om tillvaron som tjänsteman är ovanligare – men det är just vad Anders Strandberg har gett sig på. Till vardags jobbar han som it-konsult och på fritiden skriver han låtar som ”Human resources” (om mr. Peterson som blir inkallad till HR efter att ha betett sig otrevligt och kollat på porr), ”The company party” (om hur cheferna vill sitta så nära vd:n som möjligt och skrattar för högt åt hans skämt på jobbfesten) eller ”Productivity reporting” (om att vara övervakad och hetsad att arbeta snabbare).

Blir det roligare att jobba när du kan göra musik av jobbet?

– Det blir det väl. Jag trivs bra med mitt jobb, men det är klart att det är kul att skriva musik om det. Några av låtarna har jag skrivit för att roa mig själv och mina kollegor. Ibland skriver jag en låt och skickar runt till kollegor, för att få ett litet skratt, haha. 

Är det jobbterapi att skriva låtar om jobbet?

– Det handlar nog mest om lust, faktiskt. Jag gör det för att det är kul, helt enkelt. 

Dina låtar är lite vassa. Får du aldrig sura kommentarer från HR?

– Hittills har jag inte hört något från HR. Jag vet inte ens om de har lyssnat. Human Resources handlar om min chef, mr. Peterson. Och han tog låten med gott mod, han tyckte nog att den var rätt kul. Så här långt har det bara varit positiv feedback.

Vad kom först – musiken eller it-konsultandet?

– Jag började spela i band redan som tonåring. När jag var runt 24, 25 började jag skriva egna låtar. Då skrev jag mest på svenska, i svensk vistradition. Det höll jag på med som hobby i ett antal år. När jag blev it-konsult slutade jag mer eller mindre att skriva musik. Jobbet tog över och det blev mycket jobbresor. För några år sedan blev jag sugen på att ta tag i musikintresset. Och det som kom ut var låtar om jobbet, haha. 

Jobbet hade tagit över ditt liv?

– Precis. Så jag totade ihop några låtar och kände att det var riktigt kul och bestämde mig för att göra ett album av det.

Scenskräck och Spotify

Namn: Anders Strandberg

Gör: It-konsult på TD Synnex. Låtar om livet på kontor.

Lyssna: Låtarna finns på albumet ”Notes from a logistics IT-consultant” på Spotify.

Uppträder: För 20 år sedan gjorde jag det. Nu har jag nog för mycket scenskräck.