Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
När ett företag får ekonomiska problem kan det innebära att de anställda inte får ut sina löner. Är företaget seriöst meddelar arbetsgivaren de anställda att lönen inte kommer. I värsta fall blir det en obehaglig upptäckt på lönedagen.
Oavsett ska man som anställd snabbt kontakta sin arbetsgivare för att få veta orsaken till att lönen inte kommit. Om det inte handlar om administrativt strul bör man kontakta Unionen för att få hjälp att driva in lönen.
– Vi börjar med att skicka ett kravbrev till arbetsgivaren som då har sju dagar på sig att betala ut lönen. Om lönen inte har kommit efter det får arbetsgivaren en betalningsuppmaning via delgivning. Där står att vi avser att gå vidare med en konkursansökan om lönen inte betalas ut, säger Björn Alquist, förbundsjurist på Unionen.
Syftet med att begära ett företag i konkurs är att se till att de anställda får pengar via den statliga lönegarantin. När företaget är i konkurs eller under rekonstruktion kan lönegarantin ersätta löner upp till tre månader bakåt, räknat från när konkursansökan lämnades in.
– Därför är det viktigt att agera snabbt. Har man lön som betalas ut månaden efter intjänandet är det ännu viktigare eftersom man då bara har en månad på sig, säger Björn Alquist.
Det är konkursförvaltaren som beslutar om lönegarantin och länsstyrelsen som betalar ut pengarna.
Hur lång tid tar det från det att man upptäcker att man inte fått någon lön till dess att man får pengarna via lönegarantin?
– Det varierar oerhört. Ett seriöst företag som inte kan betala löner försätter sig själv i konkurs. Då går det snabbare. Är arbetsgivaren oseriös och går under jorden tar det längre tid. Men oavsett tar det minst en månad och för många arbetstagare blir det väldigt tufft.
Hur ska man som anställd agera om arbetsgivaren säger att den uteblivna lönen kommer att betalas ut månaden efter?
– Mitt generella råd är att inte lita på sådana utfästelser. I stället bör man agera så fort som möjligt och påbörja indrivning av lönen. Har man arbetat länge hos sin arbetsgivare och litar på att det verkligen är en tillfällig svacka kan man kanske stanna, men man ska vara medveten om att det är en risk.
Har man rätt att direkt lämna sitt arbete om man inte får sin lön?
– Ja. Att inte betala lön är ett brott mot anställningsavtalet som är så pass allvarligt att en arbetstagare normalt har rätt att frånträda anställningen omedelbart. Rätten att frånträda inträder när det står klart att arbetsgivaren inte avser att betala ut lön som förfallit till betalning och att det inte beror på någon typ av administrativt kortvarigt misstag, säger Björn Alquist.
Lönen förfaller till betalning den dag den skulle ha betalats ut.
Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.
Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.
Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.
Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.
Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.