Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Så funkar LAS

Det finns många sätt som du kan lämna eller förlora ditt jobb på. Oftast gäller lagen om anställningsskydd, las. Så här funkar det.
Johanna Rovira Publicerad
Illustration: Anders Humlebo
Illustration: Anders Humlebo

1. Frivillig uppsägning
Du måste arbeta under uppsägningstiden som är minst en månad. Uppsägningstiden kan även regleras i avtal. Förhoppningsvis har du ett nytt jobb. Om inte blir du avstängd från a-kassan i 45 dagar utöver de obligatoriska sju karensdagarna innan du får ersättning – såvida du inte kan visa att du hade väldigt goda skäl för att sluta.


2. Du går direkt

Om du inte fått någon lön kan du sluta med omedelbar verkan. Fast om domstol finner att arbetsgivaren inte väsentligt åsidosatt sina åligganden mot dig kan du bli skadeståndsskyldig.


3. Provocerad till uppsägning
Om din chef genom hot, trakasserier eller manipulation förmår dig att säga upp dig själv, mot din vilja, kan uppsägningen ogiltigförklaras och du kan begära skadestånd. Det kan dock vara svårt att visa att den inte skedde frivilligt - anställda som anser sig ha blivit utsatta för provocerad uppsägning vinner sällan i domstol.


4. Vikariat går ut

Om du har varit anställd mer än tolv månader de senaste tre åren ska du få besked om att du inte får fortsätta minst en månad före att anställningstiden går ut.


5. Uppsagd provanställning

Arbetsgivaren måste underrätta dig och varsla ditt fack minst två veckor i förväg. Tyvärr kan du inte göra så mycket åt saken. Både arbetsgivaren och du själv har rätt att avsluta provanställningen utan att närmare ange skäl.


6. Uppsagd på grund av arbetsbrist
Det spelar ingen roll om det finns hur mycket som helst att göra – arbetsgivaren har rätt att organisera arbetet efter eget huvud, men måste visa att det finns ekonomiska eller organisatoriska skäl till arbetsbristen. Normalt gäller turordningsprincipen sist in först ut (se faktaruta). Du har sju dagars karens innan du får a-kassa och förtur till lediga tjänster på företaget i nio månader om du varit anställd minst tolv månader de senaste tre åren.


7. Uppsagd på grund av personliga skäl

Det kan till exempel röra sig om samarbetssvårigheter eller arbetsvägran. Arbetsgivaren måste motivera varför och det får inte vara något som arbetsgivaren känt till längre än två månader. Om uppsägningen beror på ”otillbörligt uppförande” blir du avstängd från a-kassan 45 dagar utöver de obligatoriska sju. 


8. Uppsagd vid 67 år

Du ska ha skriftligt besked minst en månad i förväg och har varken rätt till förtur eller a-kassa.


9. Avskedad

Om arbetsgivare anser att du gjort något riktigt grovt fel, till exempel begått brott mot arbetsgivaren avstängs du från a-kassan i 45 dagar utöver de sju karensdagarna – om du inte kan motbevisa arbetsgivaren.

Viktigt!

Oavsett hur du slutar på jobbet är det alltid bra att kontakta facket, som också har koll på om det finns särskilda avtal som gäller i stället för las (lagen om anställningsskydd).

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.