
Regeringen kommer under hösten att presentera ett förslag där värdet av bilförmånen justeras. Planen är att en förmånsbil ska spegla en ungefärlig kostnad av en privatägd bil. Man kommer dock inte att ändra prisnedsättningen för miljöbilar.
Läs mer: Restid ska ses som arbetstid
– Om subventionen på förmånsbilar försvinner nästa år påverkar det mest de resande säljare som har planerat att byta till en ny förmånsbil efter den 1 juli 2021. De har god tid på sig att planera för om de ska ha en bil som ägs av arbetsgivaren i tjänsten och som endast används i tjänsten och en annan bil privat, eller om de ska skaffa en billigare bil som förmånsbil. Det går även att förhandla om andra skattefria förmåner i stället för förmånsbil, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.
Läs mer: Här är de 6 bästa förmånerna
Det råder dock en gråzon för vad som räknas som tjänstebil eller förmånsbil och beror egentligen på hur mycket du använder den. En tjänstebil som arbetsgivaren låter dig använda för privat bruk får rulla i ”rimlig omfattning” utan att den ska beskattas som en förmån. Med det menas högst tio tillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på 100 mil.
Slipp förmånsbeskattning
- För att slippa att riskera förmånsbeskattning är det bra att du kan visa hur mycket du har kört i tjänsten och i vilken utsträckning du använt bilen för privata resor. Fyll i en detaljerad och noggrann körjournal, som visar hur bilen har använts.
- Det är alltid du som förare som ansvarar för att körjournalen är rätt ifylld. I lagen finns inget krav på körjournal, men utan en korrekt ifylld journal riskerar du att förmånsbeskattas. Tänk på att resor till och från arbetet normalt räknas som privata resor.
Unionen