
– Många tror att svenska lagar och avtal, som kollektivavtalen, är så pass bra att vi inte påverkas av EU, men det stämmer inte. Vi har varit tvungna att stärka den svenska lagstiftningen och våra avtal på flera områden, säger Per Hilmersson, chef på fackens Brysselkontor.
Att det gör skillnad vem som sitter i parlamentet, beroende på vilken agenda och partipolitisk färg man har, ser han som en självklarhet. Inte minst när det gäller politikers olika inställning till exempelvis EU:s roll i arbetsmiljöfrågor. Gemensamt för flera områden där EU påverkar arbetstagare i Sverige är den regelförenklingsstrategi som infördes som en konsekvens av den ekonomiska krisen för att förenkla för företagen. I stället för att länderna har olika lagar och regler har EU infört ett slags miniminivå. Men i viljan att förenkla riskerar kommissionen och det sittande parlamentet att missa arbetstagarnas perspektiv.
Thomas Janson, internationell sekreterare för Europafrågor på TCO, säger att det i grunden är bra att förenkla, men att det kan påverka skyddsregler och parternas möjlighet att sluta avtal.
– Det finns ett politiskt och ideologiskt tryck som kan påverka medlemsländerna när de vill förbättra lagen, säger Thomas Janson.
EU och arbetslivet
Arbetsmiljö: EU har haft en arbetsmiljöstrategi som löpte ut 2012, men i dag finns inga planer på någon ny. Från fackligt håll har man kritiserat EU för att de efter krisen sett arbetsmiljöfrågor som en lyx.
Arbetstid: EU kräver rätt till minst elva timmars dygnsvila, fyra veckors betald semester och ett dygns sammanhängande vila per vecka. Det har krävt en rad ändringar i svensk lag och svenska kollektivavtal, till exempel om sammanhängande vila och rast.
Visstidsanställning: Tillsvidareanställning ska enligt EU vara den normala anställningsformen. Medlemsländer måste ha regler som motverkar missbruk av tidsbegränsad anställning. Kommissionen anser att Sverige inte har stärkt skyddet för visstidsanställda tillräckligt.
Överlåtelse av företag: Enligt EU ska anställda ha kvar samma rättigheter, skyldigheter och anställningsvillkor när ett företag byter ägare och man får en ny arbetsgivare. Kraven har förstärkt anställningsskyddet även för svenska arbetstagare.
TCO:s fokusfrågor i EU
Jobben: TCO vill se en politik med en EU-budget som stimulerar efterfrågan på jobb genom investeringar i kollektivtrafik, utbildning och infrastruktur. Allra helst med miljöinriktning.
Bättre jämställdhet: Se till att kvinnorna kommer ut på arbetsmarknaden. Förstärka välfärdssystemet i EU-länderna och ge bättre möjlighet till barnomsorg så att kvinnor och män kan jobba på lika villkor.
Partssystemen: En större respekt för fackliga rättigheter. I och med krisen har rättigheter kränkts, bland annat i Grekland och Spanien. EU har försvårat för kollektivavtal, begränsat strejkrätten och möjliggjort för arbetsgivarstyrda fack. Oacceptabelt, enligt TCO. EU ska inte lägga sig i lönebildningen.