Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Pensionstvist: Fujitsu krävs på 1,8 miljoner

Två anställda på Fujitsu fick under tio års tid för lite tjänstepension inbetald. Sammanlagt rör det sig om 1,8 miljoner kronor, hävdar Unionen som stämt företaget i Arbetsdomstolen.
Niklas Hallstedt Publicerad 25 januari 2021, kl 15:35
Shizuo Kambayashi / AP Photo / TT
Unionen stämmer IT-bolaget Fujitsu sedan två anställda gått miste om pension till ett värde av 1,8 miljoner kronor. Shizuo Kambayashi / AP Photo / TT

De båda tjänstemännen har jobbat länge på det globala IT-företaget Fujitsu. Båda tillhör den grupp av högavlönade, så kallade tiotaggare, som har möjlighet att placera en del av sina tjänstepensioner mer fritt.

Läs mer: Se upp för 10-taggaren

2010 bytte företaget pensionsrådgivare. I samband med det förändrades pensionspolicyn. Den pensionstrappa som infördes innebar att pensionsavsättningarna skulle bero på ålder och lön. Och, poängterar Unionen i stämningsansökan, det sades aldrig något annat än att pensionstrappan skulle gälla samtliga tjänstemän.

Det här innebar att de två anställda under tio års tid fick för lite pensionspengar avsatta, utan att ha en aning om saken.

En av de båda tackade till och med nej till ett nytt jobb i ett annat bolag, bland annat på grund av att pensionstrappan var så pass förmånlig.

Läs mer: Tjänstepension - välj rätt uttag

Först 2019, när bolaget återigen bytte pensionsrådgivare, fick de båda anställda klart för sig att de inte hade omfattats av pensionstrappan. Då gick bolaget med på att tillämpa trappan även för dem. Men man ska samtidigt ha varit tydliga med att det gjordes för att visa god vilja, inte för att de båda hade rätt i sak. Enligt stämningsansökan har bolaget inte heller därefter tillämpat trappan fullt ut.

För den ene tjänstemannen kräver Unionen nu drygt 1,1 miljon kronor i uteblivna premier, för den andre drygt 700 000 kronor.

Enligt Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som förvaltar tjänstepensionen ITP, är det inte ovanligt med en viss förvirring både hos anställda och företag när det handlar om så kallade tiotaggarlösningar. Trots att de, i och med att de valt en sådan lösning, lämnat ITP-systemet, får Alecta relativt många frågor om hur det fungerar.

– Har man kommit överens om en sådan lösning för kanske tjugo år sedan kan det vara svårt att komma ihåg vad man kommit överens om. Då gäller det att ha gedigen dokumentation att falla tillbaka på, säger Staffan Ström.

Fujitsu svarar i ett mejl till Kollega att de inte kan kommentera ärendet i dagsläget.

Tiotaggare


Omfattas du av den tjänstepension som går under namnet ITP 2 kan du komma överens med din arbetsgivare om alternativ ITP – en så kallad tiotaggarlösning. Det är för dig som är född 1978 eller tidigare och tjänar över 10 inkomstbasbelopp per år (över 54 755 kr per månad).

Källa: PTK

Niklas Hallstedt