Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Pensionstvist: Fujitsu krävs på 1,8 miljoner

Två anställda på Fujitsu fick under tio års tid för lite tjänstepension inbetald. Sammanlagt rör det sig om 1,8 miljoner kronor, hävdar Unionen som stämt företaget i Arbetsdomstolen.
Niklas Hallstedt Publicerad 25 januari 2021, kl 15:35
Shizuo Kambayashi / AP Photo / TT
Unionen stämmer IT-bolaget Fujitsu sedan två anställda gått miste om pension till ett värde av 1,8 miljoner kronor. Shizuo Kambayashi / AP Photo / TT

De båda tjänstemännen har jobbat länge på det globala IT-företaget Fujitsu. Båda tillhör den grupp av högavlönade, så kallade tiotaggare, som har möjlighet att placera en del av sina tjänstepensioner mer fritt.

Läs mer: Se upp för 10-taggaren

2010 bytte företaget pensionsrådgivare. I samband med det förändrades pensionspolicyn. Den pensionstrappa som infördes innebar att pensionsavsättningarna skulle bero på ålder och lön. Och, poängterar Unionen i stämningsansökan, det sades aldrig något annat än att pensionstrappan skulle gälla samtliga tjänstemän.

Det här innebar att de två anställda under tio års tid fick för lite pensionspengar avsatta, utan att ha en aning om saken.

En av de båda tackade till och med nej till ett nytt jobb i ett annat bolag, bland annat på grund av att pensionstrappan var så pass förmånlig.

Läs mer: Tjänstepension - välj rätt uttag

Först 2019, när bolaget återigen bytte pensionsrådgivare, fick de båda anställda klart för sig att de inte hade omfattats av pensionstrappan. Då gick bolaget med på att tillämpa trappan även för dem. Men man ska samtidigt ha varit tydliga med att det gjordes för att visa god vilja, inte för att de båda hade rätt i sak. Enligt stämningsansökan har bolaget inte heller därefter tillämpat trappan fullt ut.

För den ene tjänstemannen kräver Unionen nu drygt 1,1 miljon kronor i uteblivna premier, för den andre drygt 700 000 kronor.

Enligt Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som förvaltar tjänstepensionen ITP, är det inte ovanligt med en viss förvirring både hos anställda och företag när det handlar om så kallade tiotaggarlösningar. Trots att de, i och med att de valt en sådan lösning, lämnat ITP-systemet, får Alecta relativt många frågor om hur det fungerar.

– Har man kommit överens om en sådan lösning för kanske tjugo år sedan kan det vara svårt att komma ihåg vad man kommit överens om. Då gäller det att ha gedigen dokumentation att falla tillbaka på, säger Staffan Ström.

Fujitsu svarar i ett mejl till Kollega att de inte kan kommentera ärendet i dagsläget.

Tiotaggare


Omfattas du av den tjänstepension som går under namnet ITP 2 kan du komma överens med din arbetsgivare om alternativ ITP – en så kallad tiotaggarlösning. Det är för dig som är född 1978 eller tidigare och tjänar över 10 inkomstbasbelopp per år (över 54 755 kr per månad).

Källa: PTK

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.