Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Många tar bilen till jobbet av gammal vana

De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
David Österberg Publicerad
Många tar bilen till jobbet av gammal vana
Vana är viktigare än bostadsort när vi väljer transportmedel, enligt en ny studie. Många tar bilen till jobbet av gammal vana

Hur man tar sig till jobbet beror mindre på bostadsort och mer på psykologi. I alla fall om man ska tro en studie från psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Forskarna gjorde en enkätundersökning bland 3 000 personer fördelade på storstäder, mindre orter och landsbygd. På frågan om varför de valde bil som transportmedel var psykologiska faktorer viktigare än var de bodde och hur mycket de tjänade. Exempel på psykologiska faktorer är vad omgivningen tycker, hälsoaspekter, konsekvenser för miljön, hur praktiskt ett transportmedel är och vanor. Av dem var vanan viktigast.

– När vanan att använda bil togs med i bedömningen blev alla andra faktorer mindre utslagsgivande. Allra tydligast var detta för resor som görs regelbundet; jobbpendling och shopping, säger Érika Ramos, doktorand och en av dem som gjort studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna undersökte fyra typer av resor: jobbpendling, shopping, nöjesresor och resor med barn. Då kunde de också se att människor byter transportmedel beroende på vilken typ av resa de gör.

– Även om du åker buss till jobbet, för att normen säger att du bör välja kollektivtrafik, kanske du skjutsar barnen till aktiviteter med bil, för att det är mer praktiskt.

Svagast koppling mellan resa och vana fanns för nöjesresor.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.