Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Många tar bilen till jobbet av gammal vana

De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
David Österberg Publicerad 2 mars 2020, kl 14:44
Många tar bilen till jobbet av gammal vana
Vana är viktigare än bostadsort när vi väljer transportmedel, enligt en ny studie. Många tar bilen till jobbet av gammal vana

Hur man tar sig till jobbet beror mindre på bostadsort och mer på psykologi. I alla fall om man ska tro en studie från psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Forskarna gjorde en enkätundersökning bland 3 000 personer fördelade på storstäder, mindre orter och landsbygd. På frågan om varför de valde bil som transportmedel var psykologiska faktorer viktigare än var de bodde och hur mycket de tjänade. Exempel på psykologiska faktorer är vad omgivningen tycker, hälsoaspekter, konsekvenser för miljön, hur praktiskt ett transportmedel är och vanor. Av dem var vanan viktigast.

– När vanan att använda bil togs med i bedömningen blev alla andra faktorer mindre utslagsgivande. Allra tydligast var detta för resor som görs regelbundet; jobbpendling och shopping, säger Érika Ramos, doktorand och en av dem som gjort studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna undersökte fyra typer av resor: jobbpendling, shopping, nöjesresor och resor med barn. Då kunde de också se att människor byter transportmedel beroende på vilken typ av resa de gör.

– Även om du åker buss till jobbet, för att normen säger att du bör välja kollektivtrafik, kanske du skjutsar barnen till aktiviteter med bil, för att det är mer praktiskt.

Svagast koppling mellan resa och vana fanns för nöjesresor.

Övrigt

Kollega söker reporter

Är du reporter med ett stort intresse för arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Sök jobb hos oss på Kollegaredaktionen!
Publicerad 30 mars 2023, kl 16:26
Shutterstock
Vill du skriva texter som blir till nytta i vardagen på jobbet? Shutterstock

Har du ett stort intresse för frågor som rör arbetsmiljö, arbetsrätt, lön, avtal och schysta villkor i arbetslivet? Vill du skriva såväl nyheter som mer fördjupande texter som blir till nytta för människor i vardagen på jobbet? Då ska du söka jobbet hos oss på Kollegaredaktionen!

Redaktionen består av 13 personer och jobbar både i print och digitalt med Kollega, Chef & Karriär och kollega.se. En av våra reportrar går i pension och vi letar efter hennes efterträdare.

Utgivare är Unionen, Sveriges största fackförbund med nästan 700 000 medlemmar. Medlemmarna är tjänstemän i hela den privata sektorn – från stora internationella koncerner till små familjeföretag, organisationer och föreningar. Redaktionen har en fri och självständig ställning i förbundet.

 

Vi söker dig

Vi söker dig som vill jobba med fördjupande nyheter och gräv, reportage, förklarande och tipsiga artiklar för publicering i alla våra kanaler.

Vi förutsätter att du har goda kunskaper om digital publicering och spridning, såväl på webben som i sociala medier.

Tjänsten är tills vidare med tillträde i augusti.

 

Vi vill att du:

  • har journalistutbildning
  • är intresserad av och har kunskap om samhället och arbetsmarknaden
  • har flera års erfarenhet av att jobba som reporter
  • har skrivit både nyheter och större reportage
  • vet hur en rubrik, ingress och text ska vara formulerad för att bli läst
  • är van att ta hänsyn till SEO när du skriver en artikel
  • har erfarenhet av att arbeta med sociala medier, både som verktyg för uppslag och case och när det gäller att sprida material
  • är snabb och idérik, med ett starkt driv

 

Om du har jobbat med granskningar, gräv eller datajournalistik är det ett stort plus.

 

Ansökan

Ansök här senast 23 april. Urval och intervjuer kommer att ske löpande under ansökningstiden. Varmt välkommen att söka redan idag!

  

Kontakt

Frågor? Hör av dig till Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, 072-749 56 74 och David Österberg, fackligt ombud, 072-599 21 49.

Redaktionens lokaler finns på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

 

Vi gillar olikheter och eftersträvar mångfald i alla avseenden.