Annons
Annons
 • Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO efterlyser mer debatt om vilken data som samlas in om oss. Foto: Anders Wiklund/TT, TCO

Övervakning av anställda: TCO vill se skärpt lagstiftning

Publicerad 11 mars 2021, kl 09:51

Den lag som ska skydda anställda mot integritetskränkande övervakning är tandlös. Det anser TCO, tjänstemännens centralorganisation.

För några år sedan ersatte dataskyddsförordningen GDPR den tidigare personuppgiftslagen. Enligt GDPR måste den som vill behandla datauppgifter ha samtycke för att få göra det. Men de reglerna är svåra att tillämpa i arbetslivet, tycker TCO.

Läs mer: "Övervakning av anställda ökar lavinartat"

– Ett samtycke är något som man ska kunna neka och kunna ta tillbaka. Men i arbetslivet finns en skev maktbalans mellan arbetsgivare och arbetstagare. En anställd som inte ger samtycke kan kanske inte använda jobbdatorn och kan då inte heller jobba, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Som exempel ger han ett uppmärksammat fall där en arbetsgivare ville att de anställda skulle använda fingeravtryck för att registrera ankomst. På så vis kunde de anställda inte stämpla åt varandra. Datainspektionen kom fram till att det var tillåtet förutsatt att de anställda hade rätt att tacka nej till att använda fingeravtryck.

Läs mer: Olagligt att fota anställda med webbkamera

– Men om en anställd tackar nej får det betydelse för arbetsgivarens bild av den anställda. Därför anser vi att samtycke inte kan föreligga. Vi tycker att det behövs en särskild lag för personuppgifter i arbetslivet. I en sådan måste det finnas objektiva skäl att samla in data och hur den används.

Samuel Engblom efterlyser mer debatt om vilken typ av data som samlas in om oss, och varför. Han får medhåll av Victor Bernhardtz, utredare på Unionen:

– Hur registreras det jag jobbar med? Vem kan lyssna på vad jag gör? Både arbetsgivare och arbetstagare behöver få större förståelse för de här frågorna och vi behöver riktlinjer för hur data får användas. Får du ta hem privata appar på din jobbtelefon? Och får du i så fall använda dem under arbetstid? Som fackförbund har vi en viktig roll att spela i den diskussionen.

Läs mer: Programmen som övervakar dig på jobbet

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  TCO kräver ny lag för personlig integritet

  Det behövs en ny lag för att skydda den personliga integriteten i arbetslivet. I en skrivelse till regeringen kräver Therese Svanström, TCO:s ordförande, att en utredning om en arbetsrättslig lag tillsätts.

 • Läs även...

  Amazon anklagas för övervakning av fackligt anslutna

  Fackanslutna jämställs med terrorister när Amazon övervakar sina anställda. Nu kräver en lång rad fackföreningar, däribland Unionen, att EU-kommissionen utreder bolagets metoder.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.