Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ny bransch ska ge unga jobb

Inför ett RIT-avdrag för inköp av IT-tjänster i hemmet. Det föreslår Almega, som ett led i att skapa nya jobb för unga.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Ungdomsarbetslösheten har stigit långsamt sedan 2000. En oroande utveckling anser Almega som nu har tagit fram tre förslag som ska ge unga jobb.
- Det handlar om att göra det lättare att anställa, att förbättra relationerna mellan landets utbildningar och näringslivet och sist men inte minst möjliggöra för nya branscher, säger Jonas Milton, vd för Almega.
Almegas första förslag handlar om så kallade introduktionsavtal, där lönen under det första året uppgår till 75 procent av ingångslönen. Ett sätt att göra ingångsbarriären för unga på arbetsmarknaden lägre. Ett bra förslag, men inte nytt, berättade Unionens forbundsordförande Cecilia Fahlberg under ett seminarium i Almedalen.
- Vi har haft avtal om introduktionsanställningar sedan många år tillbaka. Däremot så används de inte så ofta. Många företag i dag har hög arbetsbelastning och krav på snabb produktion. Då är det svårt att avsätta en anställd som ska handleda en introduktionsanställd. Det vi måste göra är att sätta oss ned och fundera vad vi kan göra åt detta tillsammans. Det är ett ömsesidigt åtagande.
Almegas andra förslag handlar om att hitta system som gör det enklare för högskolestudenter att ta steget in i arbetslivet. I Sverige jobbar få studenter under sin studietid. De som gör det, arbetar inte inom det yrke de utbildar sig till.

- Majoriteten av alla arbetsgivare tycker att det är viktigare att man kan visa att man kan jobba snarare än vad som står i cv:t. Tar man steget n i arbetslivet tidigare, kan företagen också ta tillvara på kompetens som annars skulle kommit långt senare, säger Jonas Milton.
Enligt förslaget ska studenterna arbeta cirka 10 till 15 timmar per vecka hos ett företag eller organisation i en bransch som är relevant för deras pågående utbildning.

Även arbetsuppgifterna ska vara relevanta för det område de utbildar sig inom, men ska vara sysslor som annars fått vänta, för att inte ersätta befintliga anställda.

- Idén är god, men jag är rädd att man på detta sätt konkurrerar ut andra grupper som också har svårt att komma ut i arbetslivet, så som utrikesfödda och funktionsnedsatta, säger Clas Olsson, chef för analysavdelningen på Arbetsförmedlingen.
Slutligen föreslår Almega att man ska införa skatteavdrag för it-tjänster i hemmet, ett så kallat RIT-avdrag. Avdraget skulle omfatta tjänster som installationsssupport men också support på plats i samband med olika it-relaterade problem.

- Avdraget ska bygga på samma princip som RUT- och ROT-avdragen, som skapat tusentals nya jobb, samtidigt som de gjort människors vardag enklare, säger Jonas Milton.
Enligt en undersökning som Almega låtit göra, svarar 72 procent att de är positiva till ett RIT-avdrag.

- Jag är tveksam till hur mycket jobb det faktiskt skapar, men förslaget riktar sig till unga människor och kan det skapa företagande, så visst, varför inte? säger Cecilia Fahlberg.
Clas Olsson är inte lika positiv.
- Anledningen till att RUT- och ROT-avdragen gått bra är för att det fanns en enorm svart marknad innan. Det handlade om att göra svarta jobb vita. Jag tror inte att den problematiken finns på samma sätt inom denna bransch.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.