Händer det att du surfar in på Hemnet under arbetstid för att kolla in lägenheter? Eller besöker du Blocket på företagsdatorn? Anders Blomqvist, som arbetade som koordinator (växeltelefonist åt olika kunder) på företaget iTell i Hofors brukade under dödtiden mellan telefonsamtalen, surfa in på aftonbladet.se för att läsa nyheter. Det blev en av anledningarna till att han fick sparken från företaget. En av många anledningar - han anklagades också för att ha stavat Kallhäll med ett L för lite, för att ha ringt två privatsamtal från sin arbetstelefon och för att ha ätit godis.
Majoriteten av alla anställda gör någon gång någonting som står i strid med företagets policy, om det så är att göra ärenden på arbetstid, facebooka med arbetsdatorn eller nalla frukt ur fruktkorgen. De flesta arbetsgivare brukar se mellan fingrarna på små övertramp, men vill de bli av med en medarbetare kan de naturligtvis dammsuga den anställde och gräva fram skit om vem som helst. Det var det som hände Anders Blomqvist.
Det hade gnisslat redan från första början mellan Anders och en av iTells chefer, men efter att Anders bytt team, blev det bättre och hans provanställning övergick till en fast tjänst 2007. Vid en omorganisation strax inpå hamnade han dock i ett omstuvat team och fick snart klagomål på sin arbetsinsats.
- Jag hade ärvt några kunder vars kundkort var fulla av fel när jag övertog dem. En kund hade uttryckliga instruktioner om att alla som ringde honom måste uppge namn och ärende, och när jag följde de instruktionerna fick jag kritik för det.
När Anders redogör för de saker som han fått klagomål för, framstår det som ganska triviala saker. Det inte svårt att misstänka att det egentligen låg annat bakom missnöjet som riktats mot honom.
- Jag är ganska framåt och brukar säga vad jag tycker och tänker. Dessutom är jag ganska frågvis, för jag vill lära mig saker och ting.
Relationerna mellan Anders och företagsledningen blev ännu mer ansträngda när Anders efter ett lönesamtal förmedlade att han, eftersom han inte fått den lön han begärt, tänkte börja söka andra jobb aktivt. Vid ett förtroligt samtal med en av cheferna framförde han också kritik mot att man tagit avstånd från en medarbetare som misstänktes för att ha försökt få till ett kollektivavtal.
- I en pressrelease som alla anställda förväntades skriva under, stod att vi tog avstånd från kollegan som tagit kontakt med facket i "lönndom". När jag vägrade skriva under blev jag också paria.
- Chefen frågade mig vad jag ansåg och jag svarade öppenhjärtigt att agerandet var förkastligt - för det första kunde ingen veta om det var just hon som kontaktat facket. Och för det andra har vi faktiskt föreningsrätt i det här landet, säger Anders.
Dagen efter det förtroliga samtalet blev Anders inkallad till en annan chef och uppmanad att säga upp sig. Som plåster på såren erbjuds han en månads arbetsfri uppsägningstid. Han tackar nej. Några veckor senare kallas han in igen och blir denna gång uppsagd på grund av ett kundsamtal som tagit några sekunder extra eftersom kunden inte är en av Anders ordinarie.
- Jag lämnade ifrån mig passerkortet och rensade skåpet, och i den vändan råkade det komma med två pärmar som innehöll utbildningsmaterial som ingen annan kan tänkas bry sig om. Jag tog en ICA-kasse och svepte ner allt som fanns utan att tänka på vad det var. När arbetsgivaren någon tid senare ringde om pärmarna lämnade jag tillbaka dem.
- Jag tog kontakt med dåvarande Sif och blev väl bemött och förhandlingar med företaget inleddes. Men efter två månader förklarade iTell att de hade för avsikt att avskeda mig istället eftersom jag befattat mig med sekretessbelagt material.
Dessutom kom arbetsgivaren med en lång radda anklagelser där alltifrån stavfel och att ha ätit godis på arbetstid till de två privatsamtalen fanns listade.
- Det fanns ett klart direktiv att man inte fick ringa från sin arbetstelefon, vilket är begripligt, men vid ett tillfälle var jag helt enkelt tvungen att ringa eftersom min medicin tagit slut och jag behövde förnya receptet. Och någon minut då och då, när telefonerna inte ringde, hände det väl att jag gick in på aftonbladet.se, även om det var sagt att man inte fick surfa i privata syften. Men jag använde datorn precis lika mycket som kollegorna och jag känner inte till något företag som har så rigorösa regler.
- Det värsta påståendet, som jag tog mycket illa vid mig för, fastän jag visste att det inte var sant, var att jag skulle förakta kvinnor. Det är skrattretande eftersom jag och min sambo är aktiva inom kattsporten, säger Anders Blomqvist och smeker en av parets tretton norska skogskatter över den välborstade, glansiga ryggen.
- På kattutställningarna är 99 procent kvinnor, förtydligar Anders sambo Jaana, och Anders är mycket social och utåtriktad.
Eftersom företaget saknar kollektivavtal lämnade facket in en stämning till tingsrätten, där Anders förlorade. Nästa instans Arbetsdomstolen, underkände dock arbetsgivarens argument för avsked och dömde iTell att betala ut 593 000 i förlorad arbetsinkomst och skadestånd till Anders.
- Det kanske låter förmätet, men pengarna är sekundära, det viktiga är att jag har fått tillbaka min heder. De här tre åren då jag har varit arbetslös har varit otroligt tunga ekonomiskt och hade jag inte fått hjälp av min familj hade jag varit bankrutt. Avskedet har inneburit att jag trots att jag sökt massor med jobb och varit på jättemånga intervjuer aldrig fått tjänsten utan bara luddiga förklaringar.
Till slut fick Anders Blomqvist möjligheten att skola om sig till kyltekniker och i dag har han äntligen fått ett nytt jobb. Och en sudd pengar att betala skulder och rensa upp räkningar med.
- Utan hjälp från facket hade det här aldrig gått. Det finns de som smutskastar facket och menar att det är föråldrat och förlegat, men den dagen det blåser hårt finns det ändå någon som står stadigt på marken, säger Anders Blomqvist.