Stockholms län har dragit igång projektet "Anställ Kompetensen". Syftet är att nya svenskars erfarenheter och kunskaper ska tas tillvara och matchas mot arbetsgivarnas behov.
- Det här är en kraftsamling med flera aktörer inblandade, både inom den offentliga och privata sektorn. Vi ska alla hjälpas åt för att synliggöra och förbättra de utrikesföddas situation i vårt län, säger Sam Yildirim, projektledare på Länsstyrelsen i Stockholm.
Enligt Sam Yildirim tar det i snitt sju år från det att en person kommer till Sverige till dess att han eller hon får ett arbete. Det är en omänskligt lång tid tycker han, en tragedi för både den enskilda personen men också för samhället som går miste om kompetens.
- Myndigheter och organisationer har många goda tankar med de människor som tas emot, men de stjälper i stället för hjälper. Det är så många tidstjuvar med i bilden. Man måste ta sig till Migrationsverket och vänta, läsa svenska och vänta, gå till Försäkringskassan och vänta, gå till Skatteverket och vänta. Vi vet att nyanlända mår bäst av att ta del av samhället så fort som möjligt, och arbete kan vara som medicin för många som mår dåligt.
I Stockholm har flera initiativ tagits med målet att slussa ut utrikesfödda i arbetslivet. De pågående projekten är som små paraplyer menar Sam Yildirim, medan "Anställ kompetensen" är ett parasoll som samlar ihop de olika delarna för att effektivare informera företag hur just deras behov kan tillgodoses.
- På det här viset kan arbetsgivarna vända sig till ett och samma ställe där all samlad information finns tillgänglig, säger Sam Yildirim.
Fakta
Det är Stockholms landshövding Per Unckel som dragit igång projektet "Anställ kompetensen". Syftet är att utikesföddas kompetens ska matchas mot arbetsgivarnas behov. Stockholms Handelskammare, Arbetsförmedlingen, Svensk Näringsliv, Migrationsverket, TCO och LO är några av de inblandade aktörerna.
Läs mer här.