Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Granska cv:t innan du söker jobbet

Vill du också ha det perfekta cv:t? Skicka in det till en cv-granskare och få personliga råd och tips. Vi jämför två olika granskningar och responsen är varierad men med några gemensamma synpunkter.
Kim Engstrand Lund Publicerad

Många fackförbund erbjuder sina medlemmar gratis cv-granskning. Det innebär att någon kunnig person, ofta en karriärcoach, tittar på ditt cv och ger konstruktiv kritik och feedback.

- Jag börjar med helheten där jag främst kikar på om ditt cv är lättöverskådligt, har saklig information om meriterna och relevant information för det arbete du söker. Därefter tittar jag på detaljer. Till exempel att alla dina kontaktuppgifter är med, att inte namnet upprepas i texten, att teckensnittet är okej, att referenser nämns, att det är en pdf med mera, säger Petra Harsunen, cv-granskare på Unionen.

Medlemmar i Unionen kan skicka sitt cv med e-post för granskning och feedback. Utöver det finns en guide på hemsidan där det går att hitta mer information om hur man skriver ansökningshandlingar.

- Vi vill att man skickar med även annonsen och det personliga brevet. En riktad ansökan är lättare för då får vi en helhet och inte bara ett cv som är generellt. Vi ger råd och tips, men det viktigaste är att den som skriver en ansökan känner att cv:t speglar en själv, säger Petra Harsunen.

Hon förklarar att det viktigaste för en bra ansökan är att erfarenheten och kompetensen förmedlas på ett sätt som fyller företagets behov.

- När du gör en ansökan kan du tänka på att cv:t är levnadshistorien medan det personliga brevet talar om vad du kan göra för arbetsgivaren i framtiden. Det personliga brevet är ett komplement till ditt cv. Man ska alltså försöka att inte upprepa sig i brevet.

Det finns tre frågor som är bra att utgå ifrån när man skriver ett personligt brev till sitt cv, berättar Petra Harsunen. Varför söker jag arbetet? Varför söker jag just det företaget? Varför ska de anställa just mig?

Vi har skickat samma cv till två olika fackförbund, Unionen och DIK. Den gemensamma responsen handlar framför allt om att verkligen anpassa cv:t efter den tjänst som ansökan riktar sig till. Det är alltså inte enbart det personliga brevet som måste vara specifikt för varje ansökan.

- Visa att du kompletterar företagets behov. Lägg fokus på varför du är intresserad av företaget och tjänsten i fråga. Varför de borde vara intresserade av just dig, vad du kan bidra med till företaget. Det är jättesvårt och jätteviktigt, säger Petra Harsunen.

Hon tipsar om att det kan vara bra att på något sätt visa att du har varit inne på företagets hemsida och läst på. Några andra bra saker att tänka på är om du kan börja omgående eller först om några månader, samt att numrera sidorna och datera din ansökan innan du skickar den.

DIK:s granskare tipsar om att tidigt i cv:t berätta om din nuvarande sysselsättning, så arbetsgivaren snabbt får en bild av vad du gör. Har du dessutom en examen bör den placeras tidigt och tydligt ange vilket ämne det handlar om samt var och när examen togs ut.

Att responsen från de både cv-granskningarna skiljer sig åt har sin förklaring menar Petra Harsunen.

- Ett cv är personligt. Varje ansökan blir unik eftersom varje människa är unik. Det finns mallar och vissa uppgifter som bör finnas med och det är det vi granskar i första hand. Det vi ger är råd och tips och det viktigaste är att medlemmen är nöjd med sin ansökan när hon eller han lämnar den vidare till en arbetsgivare.

Båda granskarna är överens om vikten av att hålla cv:t kronologiskt, med de senaste utbildningarna och jobben först. Utöver det ska det vara lättläst, luftigt och överskådligt. Att alltid skicka sitt cv som en pdf-fil är också ett vinnande koncept.

- Om inte cv:t är i pdf kan arbetsgivaren i många fall backa i dokumentet och se alla dina ändringar. Det är inte heller säkert att dokumentet ser ut som du har tänkt dig när arbetsgivaren skriver ut det. En pdf är låst och ser lika ut vart du än skickar det, säger Petra Harsunen.

Fakta

De vanligaste misstagen enligt Petra Harsunen:

Att använda samma cv till alla jobb du söker
Det är jätteviktigt att ändra varje ansökan och göra den riktad för varje tjänst man söker. Arbetsgivaren måste känna sig utvald och att den sökande visar intresse för just den tjänsten genom att presentera vad den kan bidra med på arbetsplatsen. Det här tar den sökande mestadels upp i det personliga brevet.

Att inte skriva datum och sidnumrering
Det är små misstag som kan ge stora konsekvenser! Ett vanligt misstag är att inte se till att ha sina personuppgifter i sidhuvudet så att det följer med på alla sidorna. Har arbetsgivaren många ansökningar och de hamnar i oordning så är det svårt att veta var den hör hemma om det ens upptäcks att en sida saknas. Därför bör man även numrera sidorna.

Att vara alltför personlig
Om man vill ha med något om sin familjesituation så bör man skriva det väldigt kortfattat och långt ner i sitt cv och det personliga brevet bör man inte inleda med att nämna sin familjs namn och ålder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.