Chefer har endast en begränsad möjlighet att påverka arbetsklimatet på en arbetsplats. I stället är det samspelet mellan chefen och medarbetarna som har störst betydelse.
Det visar en ny studie där 200 anställda på Arlanda flygplats har ingått och som tittat närmare på vilka faktorer som egentligen påverkar arbetsklimatet.
- Givetvis krävs det en bra chef för att samspelet mellan chefen och de anställda ska fungera. Men det är viktigt att förstå att även chefens förutsättningar påverkas av de anställda. Att bara fokusera på chefen är att blunda för de anställdas bidrag vilket betyder att man exkluderar mycket av den potential som finns i företaget, säger forskaren Johan Bertlett, som står bakom avhandlingen.
Hans studie visar att chefsutbildningar ger bättre förutsättningar att klara chefsjobbet, men leder inte automatiskt till bättre förståelse mellan chef och medarbetare.
Det bästa arbetsklimatet finns på företag där chefen och de anställda är samspelta och där chefen skapar förutsättningar för de anställda att leda sig själv och varandra.
- En bra chef bör utbilda sin personal och främja informellt ledarskap genom att delegera till dem som är villiga att ta större ansvar, säger Johan Bertlett.
Många anställda tar gärna mer ansvar, men det är långt ifrån alla som kan tänka sig att göra det utan att det syns i lönekuvertet.
- Det handlar alltså inte bara om att chefen måste kunna delegera utan också om vilket medarbetarskap som den anställde är beredd att ta, säger Johan Bertlett.
Han hoppas att forskningsresultatet kommer att få betydelse för hur man arbetar med ledarskaputbildning i framtiden.
- En företagsledning bör tänka sig för både en och två gånger innan den skickar sina gruppchefer på ledarskapsutbildning. Förmodligen gör det mer nytta om man skickar ett helt arbetslag istället.