Igår skrev Aftonbladet om en kvinna som hade sökt jobb som receptionist på ett yogacenter i Stockholm. Hon nekades anställning för att hon har svår akne i perioder. Ägaren till centret skyllde på att den fuktiga miljön inte är bra för en person med akne och att dålig hy kan skapa oroskänslor hos kunderna.
Eftersom utseende inte omfattas av diskrimineringslagen är det inte mycket en person kan göra om hon eller han bli nekad jobb för att ansiktet eller kroppen inte faller arbetsgivaren i smaken. Däremot kan klädstil i vissa fall, till exempel om en man inte får jobbet för att han bär kjol, kvala in som en av diskrimineringsgrunderna.
- Skyddet för den som inte är anställd är fruktansvärt svagt. Men om du är anställd och det kommer en ny chef som tycker att du inte är snygg nog att sitta kvar i receptionen, då kan du inte bli uppsagd. Utseende är inte en saklig grund för uppsägning, säger Gunilla Bäcklund, ombudsman på Unionen.
Om en medlem blir nekad ett jobb på grund av utseendet och vänder sig till Unionen skulle man antagligen ta ett samtal med DO, bara för att säkerställa att det inte rör sig om diskriminering. Fast så mycket mer kan facket inte göra eftersom det inte finns en rättslig grund att stämma på säger Gunilla.
- Det är illa att vi inte har tröst i såna här lägen. Det går mot mer ytlighet i samhället och mindre mot om du är duktig eller inte. Vi ser redan att vissa företag, som vill anställa folk, gör det genom tävlingar och omröstningar på nätet. Värsta scenariot är att vi om några år har utslagningstävlingar om jobben som är rena dokusåpor. Då kommer det bara att handla om yta, utseende och fjäsk.