Finn Heie har varit i fas 3 av Jobb- och utvecklingsgarantin i mer än ett år. I fas 3 hamnar den som har haft aktivitetsstöd i 450 dagar. Då har man möjlighet att få en så kallad sysselsättningsplats hos en arbetsgivare. Just nu är Finn Heie, tillsammans med runt 100 andra arbetslösa, placerad i Jobbfabriken, där man bland annat får stöd och hjälp att starta eget.
- Ursprungligen hade de kanske en tanke med verksamheten. Men nu är det ett vuxendagis. Det är mer förvaring än sysselsättning, säger Finn Heie.
I september förra året befann sig drygt 3 000 personer i fas 3 av jobb- och utvecklingsgarantin. I november i år var de 24 000.
Finn Heie anser att många av de förslag på sysselsättningsplatser som han har fått har varit misstänkt lika riktiga jobb.
- Det förstör arbetsmarknaden.
Den arbetsgivare som tar emot en arbetssökande i fas 3 behöver inte betala någon lön. I själva verket får företaget betalt, 225 kronor per dag.
För Jobbfabriken, som drivs av Blatteförmedlingen, innebär det intäkter på närmare en halv miljon i månaden, om man har 100 arbetssökande på plats.
- Det är slöseri med skattepengar. Man borde satsa på riktiga kurser som leder till jobb. Det är bättre än att göra så här och pytsa ut pengar till höger och vänster, säger Finn Heie.
Sunbeam Lilja, personal- och verksamhetschef på Jobbfabriken, påpekar att Jobbfabrikens uppgift är att erbjuda "en meningsfull sysselsättning och arbetsgemenskap för att hitta nya vägar in i arbetslivet". Idén med jobbfabriken är att deltagarna "får möjlighet att skapa nya referenser genom att arbeta i projekt som behövs inom framtidens arbetsmarknad", skriver hon i ett mejl. Enligt Sunbeam Lilja har tio procent av deltagarna avslutat sin sysselsättningsplats i förtid eftersom de fått en vanlig anställning.