Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Program leder till jobb

Arbetslösa under 90-talet som deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program blev vinnare när arbetsmarknaden vände uppåt igen. Det visar en undersökning som Umeå universitet presenterade förra veckan.
Jenny Still Publicerad

- Det är viktigt att utbilda sig vid lågkonjunktur för att konkurrera om jobb när det vänder, säger Madelene Nordlund, forskare vid Umeå universitet, som genomfört undersökningen.

Tidigare forskning har inte visat positiva resultat kring arbetsmarknadsprogram. Enligt Madelene Nordlund beror detta på att programmen inte studerats under en längre tidsperiod.

- Genomför man undersökningen då det inte finns jobb blir det inte något positivt resultat. Jag har jämfört hur effekten av programmen sett ut under både hög- och lågkonjunktur från 90-talet och framåt, säger hon.

Oavsett inkomst

Deltagarna som var yngst och äldst visade sig ha störst positivt resultat av programmen. Det spelade inte någon roll om du hade haft hög eller låg inkomst tidigare, du tjänade på att delta i ett arbetsmarknadsprogram.

- Att låginkomsttagare fick ett positivt resultat är inte så konstigt. De ökade sin kompetens. Däremot blev jag lite överraskad att det var en så positivt även för höginkomsttagare, berättar Madelene Nordlund.

Is i magen

En del av Madelene Nordlunds forskning handlar om a-kasseersättningen. Hon har sett att motivationen att söka jobb inte ökar vid lägre ersättning. Däremot såg hon att högre ersättning ger en viss typ av kräsenhet.

- Får du en högre a-kasseersättning känner du dig inte lika pressad att ta ett vilket jobb som helst, utan vågar ha is i magen och kan vänta in ett jobb där du får använda din kompetens och kanske till och med får ett bättre jobb än du tidigare haft, berättar hon.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.