- Det är viktigt att utbilda sig vid lågkonjunktur för att konkurrera om jobb när det vänder, säger Madelene Nordlund, forskare vid Umeå universitet, som genomfört undersökningen.
Tidigare forskning har inte visat positiva resultat kring arbetsmarknadsprogram. Enligt Madelene Nordlund beror detta på att programmen inte studerats under en längre tidsperiod.
- Genomför man undersökningen då det inte finns jobb blir det inte något positivt resultat. Jag har jämfört hur effekten av programmen sett ut under både hög- och lågkonjunktur från 90-talet och framåt, säger hon.
Oavsett inkomst
Deltagarna som var yngst och äldst visade sig ha störst positivt resultat av programmen. Det spelade inte någon roll om du hade haft hög eller låg inkomst tidigare, du tjänade på att delta i ett arbetsmarknadsprogram.
- Att låginkomsttagare fick ett positivt resultat är inte så konstigt. De ökade sin kompetens. Däremot blev jag lite överraskad att det var en så positivt även för höginkomsttagare, berättar Madelene Nordlund.
Is i magen
En del av Madelene Nordlunds forskning handlar om a-kasseersättningen. Hon har sett att motivationen att söka jobb inte ökar vid lägre ersättning. Däremot såg hon att högre ersättning ger en viss typ av kräsenhet.
- Får du en högre a-kasseersättning känner du dig inte lika pressad att ta ett vilket jobb som helst, utan vågar ha is i magen och kan vänta in ett jobb där du får använda din kompetens och kanske till och med får ett bättre jobb än du tidigare haft, berättar hon.