Klockan är nio och svängdörrarna till tv-huset släpper in vindpustar och trafikens sorl i takt med att morgontrötta meteorologer, producenter och programledare släntrar in. I entrén står Gun Karlsson, före detta möbelsnickare på SVT och numera vice ordförande i klubben. Hon delar ut frukostpåsar, både till dem som redan är medlemmar i Unionen och dem som funderar på att gå med.
- Det är ett sätt att synas och tala om vad vi håller på med här på SVT. I dag är det dessutom årsmöte så vi försöker få så många som möjligt att komma dit, säger hon.
På SVT arbetar cirka 2 200 personer året om. Därtill använder sig bolaget av bemanningsföretag för att täcka upp för det kortsiktiga personalbehovet.
- Det handlar om ungefär 160 personer. De anställdes efter den senaste omgörningen i somras. Vissa blev uppsagda på söndagen men var tillbaka redan på måndagen via ett bemanningsföretag, säger Tommy Eklund, ordförande i Unionenklubben.
Sammanlagt har SVT tecknat avtal med fem olika bemanningsföretag. Både facken och de anställda har riktat skarp kritik mot det sätt företaget reglerar personalbehovet på.
- Det har givetvis diskuterats om man rundar las på det sättet man rekryterar ny personal. Dessutom får de som byter anställningsform från företaget till bemanningsföretaget i många fall sämre villkor, säger Tommy Eklund.
Till exempel innebär avtalet med bemanningsföretaget Mediekompetens en arbetsvecka på 40 timmar, medan övriga anställda arbetar 36,5 timmar. De bemanningsanställda får därmed en lägre timlön.
- Det är rena vilda västern inom media. Jag kan inte komma på någon annan bransch där man utnyttjar de anställda på det här viset. Man är livrädd för att gå över las- tiden och bli tvungen att anställa någon så då byter man anställningsformen eller tar in samma person via bemanningsföretag för att slippa det, säger Gun Karlsson, och får medhåll av Tommy Eklund.
- De säger: ja vi behöver dig, men kan bara ta in dig via bemanning, eller i projektanställning eller liknande. Och vad ska man säga? Alternativet är ju att bli arbetslös.
Dessutom har kraven på de anställda hårdnat efter den senaste omorganisationen i somras. De som blev kvar efter uppsägningarna har fått fler arbetsuppgifter men ingen löneökning.
- En person som arbetade som fotograf förut kan numera även vara sändningsproducent och redigerare. Utan att få något extra för det. Men många känner så stort ansvar över produktionen att de jobbar på ändå, säger Tommy Eklund.
Unionen har totalt 535 medlemmar på SVT:s Stockholmsregion. De flesta finns inom teknik och produktion. Att det är avtalsrörelse märktes tydligt både på årsmötet och då Unionenklubben bjöd in medlemmarna till mingel på kvällen.
- Det är ett väldigt tryck för att höja lönerna just nu. Sedan vill arbetsgivaren att vi ska jobba fler helger och förflytta arbetstiden utan att betala för övertiden, så det är så klart ett hett ämne bland medlemmarna, säger Tommy Eklund.