Vattenfalls presschef Mark Vadasz förklarar den stora investeringen med att bolagets två kolkraftverk i Tyskland nu går in i slutfasen.
- Vissa av investeringarna har vi fattat beslut om sedan länge. Nu satsar vi på att bygga klart de tyska brunkolsanläggningarna i Moorburg och Boxberg och det är därför vi ser den här investeringspuckeln.
Vice vd:n Dag Andresen har tidigare sagt till Dagens Industri att anledningen till att man väljer att minska investeringarna i vindkraft är de låga elpriserna, vilket har gjort att energikällan inte klarar lönsamhetskraven.
Statliga bolag har större ansvar
Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, anser att ett statligt ägt bolag bör ta ett större samhällsansvar och göra långsiktiga investeringar i förnyelsebara energikällor. Det bör inte satsa på kortsiktig vinstmaximering och låta sig styras av tillfälliga priser.
- Om man bygger mer och lär sig mer om förnyelsebara energikällor så kommer priserna att sjunka på grund av att man kan öka produktionen.
Han påpekar att det borde vara fördelaktigt att göra investeringar nu under lågkonjunkturen då råvarupriserna är lägre. Dessutom tror han att det kan vara ekonomiskt riskfyllt att investera i kolkraft eftersom avgifterna på koldioxidutsläpp höjs.
Lars Carlsson, klubbordförande på Vattenfall, menar att det statliga bolaget, liksom ett privat bolag måste göra ekonomiskt försvarbara investeringar. För att Vattenfall ska kunna öka sina investeringar i mindre ekonomiskt lönsamma energikällor krävs det att ägarna sänker avkastningskraven.
- Vi är som vilket bolag som helst, vi kan inte ge bort pengar. Sen är min personliga åsikt den att det är fel att investera i brunkol, men ur ett företagsperspektiv är det rätt.
Modern teknik ger renare kolkraft
Mark Vadasz förklarar att de nya kolkraftverken byggs med modern teknik som innebär att koldioxidutsläppen kan minskas. Eftersom att en stor del av världens elförsörjning kommer från kolkraft är det viktigt att satsa på att göra den ren.
- Om Vattenfall finns närvarande där kolkraften produceras kan vi göra den renare, säger Mark Vadasz.
Även om Svante Axelsson är positiv till utvecklingen av teknik som kan göra utsläppen renare tycker han inte att bolagets resonemang håller.
-"Alla gör dåliga saker men vi gör det lite bättre". Skulle de vara bättre än andra ägare, säger Svante Axelsson.
Det viktigaste, enligt honom, är att utveckla alternativ till de fossila bränslena.
Kritik från Maud Olofsson
Eftersom Vattenfall är statligt ägt kan regeringen påverka hur bolaget ska drivas. I höstas blev det kritiserat av Maud Olofsson för att inte satsa tillräckligt på förnyelsebara energikällor. Hon påpekade också problemet med att regeringens nuvarande direktiv för Vattenfall endast gäller verksamheten i Sverige.
Bolaget beräknas öka sina koldioxidutsläpp med 30 procent, vilket inte räknas in i den svenska utsläppskvoten, utan i utsläppskvoten för det land där kraftverken finns.
Svante Axelsson hoppas på att de nya direktiven även ska gälla för Vattenfalls verksamheter utomlands.
- Det är ett etiskt ansvar. Vattenfalls utsläpp i andra länder räknas inte in i deras åtagande. Som koncern släpper de ut mer än det svenska totala utsläppet. Det visar att de är ett fossilt företag.
Investerar i vindkraft till havs
Enligt Mark Vadasz investerar Vattenfall i förnyelsebar energi. Bolaget bygger åtta vindkraftsparker i olika länder. Bland annat bygger bolaget en vindkraftspark till havs utanför den engelska östkusten. En anläggning som ska förse 4 miljoner hushåll med el.
- Vi kommer nog att kunna se de första vindmöllorna redan i år.
Mark Vadasz säger att det som främst styr Vattenfalls miljöarbete är målet att vara koldioxidneutrala, det vill säga kompensera för alla sina koldioxidutsläpp, år 2050, men att konsumenternas val självklart har en inverkan på bolagets agerande.
- Ju fler som väljer el från förnyelsebara energikällor desto större tryck blir det på att producera den. Konsumentmakten är stor.
Svante Axelsson uppmanar människor att välja elleverantör, och avstå från dem som investerar i fossil energi. Och koldioxidmålet som Vattenfall har satt upp är inte tillräckligt.
- Det innebär ju att de kompenserar de utsläpp de har genom att till exempel bygga träd i Zimbabwe. Vi på Naturskyddsföreningen kräver att de ska vara ett nollutsläppbolag.