Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mångfald på agendan

Cirka 10 procent av Sveriges befolkning har en diagnostiserad funktionsnedsättning. Av dem har en bråkdel kommit in på arbetsmarknaden. Men det håller på att ändras. Mycket tack vare företag som inspirerats av mångfaldsprogrammet Diversity Challenge.
Lina Jonsson Publicerad

Den allmänna acceptansen för mångfald i arbetslivet ökar. Det visar färska siffror från mångfaldsbarometern. Närmare 67,4 procent har till exempel goda erfarenheter av nära kontakt och samarbete med personer med invandrarbakgrund. I verkligheten ser dock företagen ut som de alltid gjort. I ledningen sitter medelålders vita män.

Ett företag som försöker ändra på det är Ikea.

- Vi har medarbetare från 60 länder. De pratar 47 språk varav ett är teckenspråk. Eftersom vi verkar på en global arena måste det speglas även bland vår personal, säger Helene Siljebrand, HR-chef på Ikea i Kungens kurva.

Ikea är en av samarbetsparterna till mångfaldsprogrammet Diversity challenge, där högskolestudenter med mångkulturell erfarenhet får chansen att kvalificera sig för praktikplatser hos svenska storföretag. Alexi Rönnlund som har rötter i Ukraina, deltog i programmet för tre år sedan. Hon fick en praktikplats på SEB, och är kvar än i dag.

- I början av min praktik, som var på sex månader, kändes allt väldigt svårt. Men jag fick en bra handledare, en gedigen introduktion på alla avdelningar och till slut andades jag företagskulturen, säger hon.

Per Larshans, personal- och hållbarhetschef på Max hamburgerrestauranger tror att nyckeln till mångfald inte bara ligger hos medarbetarna utan även måste förankras i ett tydligt ledarskap.

- Finns det inte en tydlig värdegrund rotad hos ledningen så kommer det inte gå att förankra tanken om mångfald bland medarbetarna, säger han.

2001 startade Max hamburgerrestauranger ett samarbete med Samhall. Två restauranger fungerade som pilotprojekt, man startade introduktionsutbildningar och senare praktik. Projektet blev en succé för både medarbetare och företag.

- Vi sysslar inte med välgörenhet. De serveringsvärdar vi utbildar klarar av arbetet lika bra som någon annan, om inte bättre. Däremot måste man vara öppen med att det kan uppstå problem, så att man kan ta itu med dem på ett bra sätt, säger Per Larshammar.

I år deltog fyra svenska storföretag i mångfaldsprogrammet Diversity Challenge. Nästa år hoppas man på det dubbla.

- Ja, minst. Alla företag tjänar på att satsa på mångfald inom arbetslivet, säger Marika Treschow, vd och grundare till Diversity Challenge.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.