Den allmänna acceptansen för mångfald i arbetslivet ökar. Det visar färska siffror från mångfaldsbarometern. Närmare 67,4 procent har till exempel goda erfarenheter av nära kontakt och samarbete med personer med invandrarbakgrund. I verkligheten ser dock företagen ut som de alltid gjort. I ledningen sitter medelålders vita män.
Ett företag som försöker ändra på det är Ikea.
- Vi har medarbetare från 60 länder. De pratar 47 språk varav ett är teckenspråk. Eftersom vi verkar på en global arena måste det speglas även bland vår personal, säger Helene Siljebrand, HR-chef på Ikea i Kungens kurva.
Ikea är en av samarbetsparterna till mångfaldsprogrammet Diversity challenge, där högskolestudenter med mångkulturell erfarenhet får chansen att kvalificera sig för praktikplatser hos svenska storföretag. Alexi Rönnlund som har rötter i Ukraina, deltog i programmet för tre år sedan. Hon fick en praktikplats på SEB, och är kvar än i dag.
- I början av min praktik, som var på sex månader, kändes allt väldigt svårt. Men jag fick en bra handledare, en gedigen introduktion på alla avdelningar och till slut andades jag företagskulturen, säger hon.
Per Larshans, personal- och hållbarhetschef på Max hamburgerrestauranger tror att nyckeln till mångfald inte bara ligger hos medarbetarna utan även måste förankras i ett tydligt ledarskap.
- Finns det inte en tydlig värdegrund rotad hos ledningen så kommer det inte gå att förankra tanken om mångfald bland medarbetarna, säger han.
2001 startade Max hamburgerrestauranger ett samarbete med Samhall. Två restauranger fungerade som pilotprojekt, man startade introduktionsutbildningar och senare praktik. Projektet blev en succé för både medarbetare och företag.
- Vi sysslar inte med välgörenhet. De serveringsvärdar vi utbildar klarar av arbetet lika bra som någon annan, om inte bättre. Däremot måste man vara öppen med att det kan uppstå problem, så att man kan ta itu med dem på ett bra sätt, säger Per Larshammar.
I år deltog fyra svenska storföretag i mångfaldsprogrammet Diversity Challenge. Nästa år hoppas man på det dubbla.
- Ja, minst. Alla företag tjänar på att satsa på mångfald inom arbetslivet, säger Marika Treschow, vd och grundare till Diversity Challenge.