Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så garderar du dig mot vinterkräksjuka

Vann du på genlotteriet? Tror du dig tillhöra den femtedel av befolkningen som är resistent mot vinterkräksjukan så att du istället kan gå vidare till nästa artikel? Tänk om.
Johanna Rovira Publicerad

Nu när svininfluensahysterin snart är ett minne blott är det dags för nästa läskiga farsot - vinterkräksjukan. Den dör man visserligen inte av, man bara önskar att man gjorde det.

Januari - februari är högsäsong för vinterkräksjukan, som dessutom tycks trivas extra bra under kalla vintrar. Antalet drabbade ökar snabbt. Det som kännetecknar vinterkräksjukan att man blir plötsligt sjuk, ofta med våldsamma kräkningar och diarréer. Sjukan kommer hastigt och går över nästan lika fort. En person som känner sig helt frisk kan alltså i själva verket vara en tickande smittohärd. Det kan vara din skrivbordsgranne eller din chef eller personen som slevar upp din mat i personalmatsalen...

Och då kan du ge dig den på att du står näst på tur. Fast du kanske tror att du tillhör den lyckliga femtedel av befolkningen som inte har en susning om hur illa det kan vara att få vinterkräksjuka - de som hittills varit resistenta mot viruset som ligger bakom eländet. Observera orden: Hittills. Varit.

Forskare i Linköping har nämligen upptäckt att noroviruset muterat och att mutationen drabbar personer med det genetiska skyddet ännu värre.

Om man har det genetiska skyddet eller inte kan man ta reda på med ett DNA-test. Eller genom att aktivt söka upp en smittad och se vad som händer. Fast det senare är inte att rekommendera.  

Har du haft vinterkräksjukan är du också resistent - men bara ett litet tag. Mellan 14 dagar och några månader efter kräksjukan kan du slippa att drabbas av smittan en andra vända.

Fakta

Så undviker du vinterkräksjuka:

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten och gnugga mycket. Handspriten som blev över från svininfluensaeran kan du glömma - den biter inte på det lömska kräksjukeviruset.
  2. Sanera badrummet. Skrubba kranar, handtag och spolknappar som är perfekta gömställen för lurande viruspartiklar.
  3. Håll munnen stängd. Man blir sjuk av att få in viruset i munnen, så ät inte från kollegans tallrik och laga inte mat till andra om du är sjuk.
  4. Stanna hemma om du är sjuk. Enligt dna-guide.com bör du vara symptomfri i 48-72 timmar innan du lämnar din karantän.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.