Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen bjussar på kurslitteraturen

Den som studerar kan få upp till 2 975 kronor per termin av Unionen. Pengarna kan täcka kostnader för litteratur, kursavgift eller materiel.
Linda Svensson Publicerad
kurslitteratur

Det senaste året har fler upptäckt vad Unionen har att erbjuda den som studerar. Nästan 5 700 personer, drygt tusen fler än 2008, sökte förra året pengar ur studiestiftelsen.

- Det beror på konjunkturen. Det är fler som har blivit arbetslösa och passar på att studera, säger Helena Hammarberg, handläggare på Unionens studiestiftelse.

Pluggade du förra våren och sökte inte bidrag? Lugn, än är det inte för sent. Pengar kan sökas för två år tillbaka i tiden. Som mest kan en person få 11 900 kronor, dock max 2 975 kronor per termin. Den som fått maxbeloppet kan efter tre år söka studiestöd igen. Då kan man få max 5 950 kronor.

Den som vill ha ersättning för böcker eller till exempel stetoskop, dator eller webbkamera måste kunna styrka att det är material som behövs för studierna. Dessutom ska man skicka originalkvitton och registreringsbevis till Unionen.

Det finns egentligen inga gränser för vilken typ av studier man kan söka bidrag för.

- Det kan vara allt från serietecknarutbildning, till discjockey, skodesigner, vårdbiträde eller lastbilschaufför, säger Helena Hammarberg.

Som för att förstärka innebörden av vad hon just sagt får Helena Hammarberg ett samtal från en medlem som undrar om hon kan söka ekonomiskt stöd för en dansutbildning. Det går bra, bara du uppfyller kraven, försäkrar Helena.

Vanligast är att de som söker läser en högskoleutbildning. Men KY-utbildningarna är på stark frammarsch. Majoriteten som söker stöd från Unionen är kvinnor.

De flesta skickar sina kvitton i december, vilket gör att handläggningstiderna riskerar att bli långa. Helena Hammarberg uppmanar därför den som vill ha sina pengar snabbare att söka tidigare, alternativt dela upp det på två tillfällen.

Studiestödet kom till efter Sifs extrakongress 1998 då man beslutade att avsätta 350 miljoner kronor ur reservfonden till litteraturstöd. 100 miljoner gick till den stiftelse som betalar ut stödet. Ännu finns det pengar kvar, runt 20 miljoner.

Läs mer om Unionens studiestöd på www.unionen.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.