Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Pröva lyckan utomlands

När arbetsmarknaden tryter på hemmaplan väljer allt fler att pröva lyckan utomlands. Men innan väskorna packas finns en hel del att fundera på.
- Facklig hjälp, sjukförsäkring och a-kassa kan vara en god idé att undersöka innan man åker i väg, säger Jihad Adlouni, Eures rådgivare på Arbetsförmedlingen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Intresset för att söka sig över landsgränsen för att jobba ökar i samma takt som arbetslösheten stiger i Sverige. Men oavsett om du är utstationerad av ett svenskt företag, söker jobb på plats eller blivit lokalanställd i det nya landet finns det en hel del saker att tänka över innan avresan.

- Social- och sjukförsäkring glömmer många bort. Vad händer om jag blir sjuk i det nya landet? Påverkas min a-kassa eller pension av de villkor som finns här jämfört med Sverige? Det är små frågor som får stora konsekvenser om man inte vet hur det ligger till, säger Jihad Adlouni.

Den fackliga hjälpen utomlands är beroende på vilken anställning du har. Är du utstationerad eller ingår i ett svenskt bolag så kan ditt fackförbund hjälpa dig som vanligt. Är du däremot lokalanställd måste du gå en annan väg. Unionen erbjuder då ett så kallat Uni-pass, ett gränsöverskridande avtal som ger dig rätt till juridisk hjälp oberoende av var i världen du befinner dig.

- Det är ett samarbete fackförbund emellan. När du flyttar till ett nytt land ska facket i Sverige hjälpa dig att ta kontakt med respektive förbund i det nya landet, säger Christer Forslund,  internationell sekreterare på Unionen.

De flesta som reser utomlands för att jobba väljer ett närliggande land som Norge eller Danmark, och det är också i dessa länder som arbetsmarknaden ser ljusast ut just nu.

- Trots finanskrisen så har de länderna en förhållandevis god arbetsmarknad. Tjänstesektorn och industrin lockar många, sedan finns det även stora chanser inom hotell, restaurang och vård och omsorg, säger Jihad Adlouni.

Även callcenter i till exempel Holland och Skottland söker ibland svensktalande personal.

- Språket är en viktig del att tänka på innan man åker. I de flesta länder går engelska bra, en del jobb efterfrågar till och med svenska men åker du till Frankrike utan att kunna språket blir det knivigare, säger Jihad Adlouni.

Fortfarande är den största gruppen som prövar lyckan utomlands ungdomar. Men snart är trendbrottet ett faktum.

- Fler och fler upptäcker vilka möjligheter som finns. Nu för tiden är ett jobb inte längre än en flygresa bort.

Fakta

  • Var ute i god tid. Även om du får ett jobb snabbt kan det ta en stund att undersöka boende, levnadskostnader och allmänna försäkringar.
  • Att söka jobb utomlands kan i princip gå till på två sätt. Hemifrån via en jobbportal eller på plats i det nya landet. Några vanliga jobbportaler är jobsearch, ec.europa, mytellus.  Även arbetsförmedlingen har många länkar värda att kika på.
  • Länderna inom EU kräver inget arbetstillstånd. Det gör däremot länderna utanför.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.