Ett vanligt problem är att den som blir uppsagd går hem och förblir hemma. Man är chockad och ledsen och orkar inte jobba.
- Då har den uppsagda inte förstått att man faktiskt är tvungen att jobba hela uppsägningstiden. Annars får man ingen lön, säger Gunilla Bäcklund.
Visst finns det företag som bjuder personalen på arbetsbefriad uppsägningstid, men det vanliga är att man ska fortsätta jobba.
- Det kan tyckas lite omänskligt men lagen tar ingen hänsyn till sårade känslor. Även om man funkar som en robot måste man le mot kunderna.
Under uppsägningstiden får inte arbetsgivaren sänka lönen eller försämra förmåner. Den uppsagda får inte heller omplaceras till annan ort om det medför att det blir svårare att hitta ett nytt arbete. Man har också rätt att besöka arbetsförmedlingen och söka jobb på betald arbetstid i rimlig omfattning. Men man måste ansöka om ledigheten vid varje tillfälle.
Det är vanligt att arbetsgivaren säger upp före jul och före midsommar. Gunilla Bäcklund menar att det kan ha att göra med att chefen vill undvika alla känslor och all tid som går åt till samtal med kollegor. Men företagen säger att de vill ha en nystart på det nya året, de har bokslut, koncernbolag och utländska ägare att ta hänsyn till.
- Blir medarbetaren uppsagd under sin semester börjar uppsägningstiden att löpa först när man är tillbaka i tjänst. Blir man uppsagd före ledigheten, om så bara dagen före semestern, börjar uppsägningstiden att gälla på en gång.
Den uppsagde har rätt att ta ut sin planerade semester men behöver inte plocka ut den.
- Om arbetsgivaren lovar dig arbetsbefriad uppsägningstid, se till att få skriftligt på det. Annars blir det problem. Jag har stött på många fall där chef och anställd har olika åsikter om vad som beslutades, säger Gunilla Bäcklund.
Fotnot: Reglerna finns i Lagen om anställningsskydd 12 och 14 §§ och Semesterlagens 14 §.