Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nedläggningshotade Smedjan får ny ägare

Sedan årsskiftet har personalen på SKF-ägda Smedjan i Arvika levt med hot om nedläggning. I fredags blev det klart att irländska Novaterra tar över företaget.
Linda Svensson Publicerad

Verksamheten, som består i tillverkning av framför allt vevstakar till lastvagnar, kommer att leva vidare i Arvika, men med starkt reducerad personalstyrka. Det står klart sedan man förlorat flera viktiga kunder under vårens turbulens. Volvo, som nu kontaktat andra leverantörer, stod tidigare för 75 procent av omsättningen.
- Det är skönt att processen med SKF är över nu, men det är synd att vi inte kunde rädda fler arbetstillfällen. Vi vet inte hur många som måste bort, men det finns risk att vi bara blir en tredjedel kvar, säger SIF-klubbens ordförande Jan-Åke Eriksson.

I flera år har Smedjan gått med förlust efter investeringar i maskiner som inte kunnat gå på full effekt. Vid årsskiftet gjorde ägaren SKF klart att en ny ägare måste ta över, annars skulle företaget läggas ned den 1 december i år. I februari varslades samtliga anställda, runt 220 personer, om uppsägning. Parallellt med jakten på nya ägare har man fört mbl-förhandlingar om nedläggning.
- Vi har inte haft det precis lätt med ledningen. Tack vare deras misskötsel blir 100-130 personer utan arbete. Vi protesterade redan för två år sedan och sade att man måste göra något, för vi förlorade för mycket pengar, säger Jan-Åke Eriksson.
Från fackligt håll är man starkt kritisk till hur krisen har hanterats av SKF. Bland annat har potentiella köpare behandlats en åt gången, vilket dragit ut på förfarandet. Osäkerheten om huruvida Smedjan skulle hitta en ny ägare eller inte är orsaken till att Volvo valt andra leverantörer.
- Volvo har gjort klart att man inte vill flytta ordrar från Arvika, men man ser sig tvungen till det. Ägaren har tvingat bort kunden. Det är ledsamt.
Trots nedskärningarna som väntar är man glad att man nu funnit en lösning som trots allt innebär fortsatt verksamhet på orten.
- Novaterra är ett holdingbolag som ägs av en fransman. Han tar över bolag som går dåligt och rekonstruerar dem. En slags företagsdoktor kan man säga.
Efter semestern ska förhandlingar inledas om personalneddragningar. Jan-Åke Eriksson vet inte hur den nya ägaren ställer sig till exempelvis avtalspensioner.
- Vi tycker att SKF kunde ha tagit ansvar för äldreavlösningar. Vore jag ny ägare till Smedjan skulle inte jag vilja lägga pengar på personer som ska ut ur företaget. Men vi får se vilken inställning den nya ägaren har. Man kan tänka sig hur svårt 59-60-åringar har att hitta nya jobb annars.
Ett tiotal tjänstemän har redan sagt upp sig från företaget. Av de återstående 30 kan det bli så få som 15 kvar efter rekonstruktionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.