Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Anställda vill rädda bilindustrin

Runt 10 000 har, på drygt en vecka, skrivit under ett upprop för svensk bilindustri. Undertecknarna ställer sig bakom bland annat krav på skrotningspremier och skattelättnader för miljöbilar.
Linda Svensson Publicerad

Det är de fackliga organisationerna hos Saab Automobile och Volvo PV som startat uppropet, där man kräver åtgärder för att stimulera konsumtionen av bilar.

- Det började med näringsminister Maud Olofssons uttalanden om svenska bilar, att de inte är tillräckligt bra miljöbilar, så därför kör hon inte svenskt. Det blev en hel del irritation över det uttalandet, säger Sören Carlsson, Unionenklubbens ordförande på Volvo PV.

Insamlingen av namnunderskrifter inleddes förra veckan. Sedan i måndags finns det möjlighet att stöda uppropet också på nätet.

Klubbarna kräver bland annat att regeringen inför en skrotningspremie på 10 000 kronor, att skattebefrielsen på miljöbilar förlängs till tio år, att det ska bli mer ekonomiskt fördelaktigt att se till säkerhet och miljö när man väljer tjänstebilar och att undsättningslånen till fordonsindustrin betalas ut.

- Det är inga konstigheter egentligen, säger Sören Carlsson, som också berättar att man ville ha minst 10 000 namnunderskrifter innan man lämnar över kraven. Den siffran ser nu ut att överträffas med råge.

- Vi ska lämna över namninsamlingen till en lämplig person i regeringen. Näringsministern är väl den man i första hand kommer att tänka på.

Kollega har tidigare skrivit om webbplatsen rescue-saab.com. Där kan man också skriva sitt namn till stöd för biltillverkaren. Sidan har hittills 15 063 namnunderskrifter.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.