Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Telia bekräftar samarbetsproblem

- Det är gnissligt, och vi står väldigt långt ifrån varandra. Men vår ambition är att försöka ha en rak och konstruktiv kommunikation med de fackliga organisationerna, säger Cecilia Edström, kommunikationsdirektör på Telia Sonera.
Linda Svensson Publicerad

I går kunde kollega.se berätta om de dåliga relationer som råder mellan å ena sidan Unionens och Akademikernas klubbar på Telia, och å andra sidan företaget. I höstas sade Telia upp det samverkans- och omställningsavtal man haft sedan 2005.

- Vi hade ett långtgående avtal, men tolkningarna av det var ännu mer långtgående. I avtalet stod bland annat att de fackliga organisationerna ska vara med redan på idéstadiet i beslutsprocessen. Det tolkades av facket som att företagsledningen måste förhålla sig neutral i alla viktiga frågor tills facklig samverkan genomförts. Skulle vd eller ledningsgruppen ha diskuterat hur en fråga eller situation ska hanteras innan samverkan skett ansågs företaget ha brutit mot samverkansavtalet. Det är inte rimligt eftersom det inskränker vår möjlighet att leda företaget och våra skyldigheter som arbetsgivare, säger Cecilia Edström.

Hon menar också att det förslag till avtal som ledningen lade fram inte alls innebar att facken berövades sitt inflytande, något som Unionen och Akademikerna ansåg och därför sade nej till avtalet.

- Vår utgångspunkt var att utgå från omställningsavtalet från 2005 och inte göra fler ändringar än nödvändigt. Vi var beredda att, under en övergångsperiod på 18 månader, erbjuda de väldigt generösa villkoren om en omställningsperiod på 36 månader. Men vi ville kunna träffa individuella överenskommelser om att anställningen upphörde efter dessa tre år, om ingen annan lösning hittats.

Cecilia Edström förnekar att det skulle vara fråga om att företaget ensidigt skulle avgöra vilka som skulle erbjudas omställningen, som innebär fortsatt anställning i 36 månader och stöd att hitta nytt jobb eller en utbildning.

- Det skulle förhandlas om organisationen och kritiska kompetenser. När man sedan identifierat övertaligheten skulle samtliga erbjudas att frivilligt anmäla sig till omställningsprogrammet. Om inte tillräckligt många skulle nappa skulle vi ha upprepat erbjudandet och även talat om vilka som låg i farozonen för att sägas upp enligt las.

Enligt Cecilia Edström lever arbetsgivaren upp till de krav som ställs i lagen om anställningsskydd och medbestämmandelagen.

- Situationen är tyvärr väldigt låst. Vi hamnar ofta i diskussioner om formalia. Inom de fackliga organisationerna uttrycks besvikelse över vilken information vi ger och när. Det kan jag förstå om förväntningarna är att komma in lika tidigt i processen som innan avtalen sades upp. Men vi uppfyller informationskraven och följer lagen och praxis på arbetsmarknaden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.