Skulle detta kunna vara skäl för uppsägning även i Sverige?
- Det har hänt några gånger att vi på Unionen fått in ärenden där medlemmar har haft egna bloggar och i dessa kritiserat sin arbetsgivare. I ett fall som jag känner till gick medlemmen inte att identifiera för dem som läste bloggen och dessutom hade han vid endast ett tillfälle "svurit" över sin arbetsledare för att han blivit illa behandlad, säger Margareta Holmberg, jurist på Unionen.
Unionen ansåg inte att detta var grund för uppsägning av personliga skäl. Det prövades aldrig i domstol så än så länge finns det inga domar som ger vägledning.
Hur lojal måste en medarbetare vara?
- Vår bedömning är att man som anställd måste vara mycket försiktig om man bloggar eller är aktiv på Facebook, så att det inte går att identifiera arbetsplatsen. Dessutom måste man vara försiktig med vad man skriver. Det finns en kritikrätt, men en anställd som är missnöjd ska i första hand vända sig till facket så att det hanteras rätt. En arbetstagare har en långtgående lojalitetsplikt i anställningen och det tänker kanske inte alla på när de skriver på nätet, säger Margareta Holmberg.
En studie gjord 2007 av CareerBuilder.com visar att bland 1 150 personalchefer har 12 procent använt sociala webbplatser för att gallra ut sökande. Av dessa valde mer än sex av tio att inte anställa personen på grund av de uppgifter de fann.