Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så fixar du tjänstgöringsbetyget

Oroar du dig för att din chef lämnat dolda budskap till presumtiva arbetsgivare i ditt tjänstgöringsbetyg? Sluta med det. Chefernas kodord är, om de ens finns, lätta att dechiffrera. Men för att vara på säkra sidan - skriv ditt betyg själv.
Johanna Rovira Publicerad

Det finns flera böcker om hur man skriver och tolkar tjänstgöringsbetyg, som hävdar att cheferna har ett krypterat betygspråk. Ett omdöme som för den anställde ter sig bra, ska alltså i en chefs ögon betyda något helt annat. Kanske finns det skäl att tro att alla chefer ingår i en gigantisk konspiration och samtliga chefskurser innehåller moment som Så krypterar du betyg, men mer troligt är att cheferna, liksom du, antar att betyg kan vara något överdrivna. Eftersom chefen oftast inte är mer än människa, kanske han eller hon för att inte såra, skriver att någons prestation är god, fastän den i själva verket inte är fullt tillräckligt.

Översvallande ordalag är bäst. Tama adjektiv som mycket god innebär kanske bara genomsnittlig medan utomordentlig kan betyda en prestation över det normala.

- Visst har jag läst om att det finns ska finnas kodord, men jag känner inte till om det faktiskt är så, säger Susanne Pettersson, som är ombudsman och karriärcoach på Unionen Uppland.

Hon vet däremot en hel del andra nyttiga saker om betyg. Som att det i flera av förbundets kollektivavtal faktiskt står skrivet att arbetsgivarna är skyldiga att lämna skriftliga omdömen inom en till tre veckor efter att man begärt det. Om inte chefen lämnar betyg i tid kan företaget alltså bli skadeståndsskyldigt för brott mot kollektivavtalet.

Susanne Pettersson vet också att man inte alltid ska vänta tills man själv slutar med att begära betyg.

- Om chefen du jobbat under länge slutar, så se till att be om betyg innan han eller hon lämnar företaget. Du kanske inte alls kommer att fungera tillsammans med den nya chefen, säger Susanne Pettersson.

- Jag brukar också föreslå våra medlemmar att själva skriva ett kort utkast till sina betyg och sedan be chefen underteckna det. Det brukar cheferna köpa - då slipper de ju formulera sig.

Fakta

Böcker: Skriva och läsa tjänstgöringsbetyg - en checklista av Per-Olof Oscarsson.

Att skriva och tolka tjänstgöringsbetyg av Georg Uggelberg

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.