Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenska modellen får stöd i undersökning

Nästan 80 procent av svenskarna tycker inte att det är EU:s sak att avgöra hur Sverige organiserar sin arbetsmarknad, visar en undersökning som vänsterpartiet låtit göra. Det tolkar partiet som att det finns ett kraftfullt stöd för den svenska modellen.
Niklas Hallstedt Publicerad

Bakgrunden till undersökningen är EG-domstolens avgörande av Vaxholmsmålet, en dom som kommer att ha konsekvenser för den svenska modellen, som bygger på avtal mellan fack och arbetsgivare.

På frågan "Tycker du att det är EU:s sak att besluta om hur Sverige ska organisera arbetsmarknaden eller tycker du att det är en sak för Sverige att besluta?" svarar 78 procent av de tusen personerna i undersökningen att det är Sveriges sak.

Minst är stödet bland tjänstemännen (72 procent), högst bland de arbetslösa (88 procent). Bland egenföretagarna anser 77 procent att EU bör hålla fingrarna borta.

- Det visar att seriösa företagare ser problemet och förstår hur svårt det blir för dem att konkurrera med utländska företag som har andra förutsättningar, säger EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v).

Den andra frågan i undersökningen ger en mer splittrad bild. På frågan "Skulle du vilja föra in garantier i det nya Lissabonfördraget till stöd för den svenska arbetsmarknadsmodellen eller skulle du inte vilja det?", svarar visserligen 43 procent ja, men en nästan lika stor andel, 39 procent, är tveksamma.

Att föra in garantier för den svenska modellen är just vad vänsterpartiet förespråkar.

- Så länge Riksdagen inte godkänt Lissabonfördraget har vi möjlighet att kräva juridiskt bindande undantag för den svenska modellen. Det är ett ypperligt tillfälle att sätta ned foten, säger Eva-Britt Svensson.

Vänsterpartiet har också gjort en genomgång av de övriga förslag till lösningar på problemet som förts fram. Inget av dessa tror man dock skulle fungera som skydd för den svenska modellen. Inte heller den danska lösning som diskuterats mycket på senare tid, tror partiet på. I Danmark, som har en liknande arbetsmarknadsmodell som Sverige, finns ett förslag som både fack och arbetsgivare är eniga om. Förslaget innebär bland annat införande av branschvisa minimilöner och att kostnaderna för till exempel pensioner och försäkringar skulle läggas ovanpå dem.

Enligt vänsterpartiet skulle det medföra centralisering och den individuella lönesättningen slopas, och att strejkrätten bara kan användas för att bevaka lägstlöner för alla. Dessutom, tror man, finns risk för att inte heller den danska modellen håller för en prövning i EG-domstolen.

- Det är en anpassning. Vi behöver inte lägga oss platt på samma sätt, säger Eva-Britt Svensson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.