Konflikten i Vaxholm kommer inte att prövas igen i Arbetsdomstolen för att facken inte vill det. Bakgrunden är att Byggnads försatte det lettiska byggföretaget Laval un Partneri i blockad för att driva igenom byggavtalet. Företaget hävdade att det räckte med det avtal som man skrivit med det lettiska byggfacket.
Det här handlar om utländska företag som är tillfälligt verksamma i Sverige och vilka regler som ska gälla för dem och deras anställda.
Arbetsdomstolen förklarade att det var en tillåten konflikt. EG-domstolen kom fram till att Byggnads stridsåtgärder var olovliga. Det skulle vara teoretiskt möjligt att pröva stridsåtgärderna igen i Arbetsdomstolen. Byggnads företrädare Peter Kindblom säger att det inte är någon idé eftersom utslaget i EG-domstolen var så klart. Elektrikernas juridiska ombud, Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd, argumenterar annorlunda. Han säger att det är ointressant att ta upp själva konflikten efter så lång tid, men om det dyker upp ett liknande fall så är han beredd att driva det.
Unionens förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt ser inga hinder för att ta strid för avtal.
- Rent principiellt anser jag att vi kan sätta ett utländskt företag i blockad för att få igenom kollektivavtal, men vi måste göra en bedömning från fall till fall. Handlar det om ren dumpning kommer vi att göra det.
Han säger samtidigt att frågan inte är helt utredd efter EG-domstolens beslut i Vaxholmsmålet så idag är det god politik att vara återhållsam.
Byggnads tänker också ta till konflikt för att få utländska företag som är tillfälligt verksamma i Sverige att skriva på kollektivavtal.
- Vår linje är att sätta företag i blockad för att få till stånd ett kollektivavtal. Vi har dock inte stött på något liknande Vaxholmsfallet, säger Torbjörn Johansson, förhandlingsombudsman hos Byggnads.
En förklaring tror han kan vara att byggfacken i andra länder inte verkar sluta avtal med byggföretag som ska gälla utomlands. Byggnads har bett sina fackliga kollegor i andra länder att inte skriva på sådana avtal.
En effekt av Vaxholmskonflikten för fyra år sedan är att utländska företag skriver på byggavtalet, berättar Torbjörn Johansson. De vill slippa uppståndelsen som en konflikt kan innebära, tror han. Problemet nu är att en del av de utländska företagen inte följer byggavtalet.
Torbjörn Johansson kan bara påminna sig att Byggnads under de senaste åren träffat på ett utländskt byggföretag som inte gått med på byggavtalet. Sedan facket varslat om konflikt skrev företaget på.
Unionen har inte satt något företag i blockad för att få avtal. Krister Strålberg på förhandlingsavdelningen kan inte se några effekter på avtalstecknandet av vare sig Vaxholmskonflikten eller EG-domen. Företagen som inte vill ha avtal har andra skäl.
Fackens uppfattning är kontroversiell. Advokat Martin Agell som företräder det lettiska företaget Laval säger:
- Det är omöjligt att fortsätta som tidigare. Om Byggnads gör det så bryter de mot EG-domen och borde rapporteras till EU-kommissionen.