Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Se dina avtryck när du reser!

Kolla villkoren för personalen och se till att ditt besök gynnar det lokala samhället och inte bara de stora utlandsägda koncernerna. Det var ett par tips på ett seminarium om schyst resande.
Tommy Zetterwall Publicerad

Turistbranschen är väldens snabbast växande näring. Och vi sätter avtryck när vi är ute och reser. Barnsexturism och växande prostitution är de värsta avarterna.
- Här har vi kommit en bit med uppförandekoder och avtal med branschen, som bland annat innebär utbildning av resebyråernas personal, sa Lena Klingvall, från barnrättsorganisationen Ecpat, en av åtta organisationer, däribland Unionen, som står bakom projektet Schyst resande.

I debatten i Almedalen deltog även Svenska Kyrkans Mattias Carlsson och Therese Hulthén från Hotell- och restaurangfacket. De pekade på att vi är duktiga på att jämföra priser, hotellrummens kvalité och poolernas storlek. Men vi tänker oftast inte på vad vårt sätt att resa betyder för landet eller den närmaste omgivningen, eller vart pengarna tar vägen.

Mer än hälften av allt turister spenderar i Thailand försvinner ut ur landet. I andra områden är det ännu mer.

Våra krav på komfort kan få förödande effekter. Att golfanläggningar och hotellpooler slukar mängder av vatten kanske vi förstår. Men vi inser inte konsekvenserna i länder som lider under svår vattenbrist.
- Vårt resande sätter avtryck i det lokala samhället vare sig vi vill det eller inte, påpekade Mattias Carlsson.

Han tänkte då inte bara på att resejättarna utnyttjar lokalt anställda till villkor vi aldrig skulle acceptera, utan lyfter fram vårt sätt att uppträda. Det gäller sprit- och sexvanor. Mycket vi aldrig skulle tillåta oss hemma blir plötsligt okej när vi lämnat Sverige.
- Att uppträda som vi gör hemma i familjen eller bland vänner, tycker jag borde vara rättesnöret, sa Mattias Carlsson.

Therese Hulthén tryckte på att vi ska fråga och ta reda på villkoren för de anställda. Oftast går det inte att få besked inför resan. Men väl på plats kan det gå lättare.
- Bry er och se den som servar er. Handla i lokala affärer och pruta inte för prutandets skull.

Alla var överens om att det gäller att utnyttja konsumentmakten. Sätt tryck på resebyråerna. Var besvärliga, ställ frågor. Då kan vi också få resekataloger som får ett helt annat innehåll än dagens, var en slutsats.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.