Varje år berörs runt fem procent av arbetskraften av nedläggningar och neddragningar. Då är det i första hand lågutbildade och de som varit arbetslösa tidigare som ryker, visar en rapport från Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS.
- Vi har en ekonomi som är väldigt bra på att hantera globaliseringen. Men vi måste hitta vägar till ett bättre arbetsmarknadsinträde, sa LO-ekonomen Lena Westerlund när rapporten debatterades i Almedalen.
Till skillnad från Stefan Fölster, Svenskt Näringslivs chefsekonom, tror hon inte på ändrade turordningsregler och sänkta ingångslöner som ett sätt att öppna arbetsmarknaden för svaga grupper.
- Man skulle kunna sänka lönen till en krona. Ändå skulle vissa av de här individerna inte få arbete eftersom de inte har den kompetens och de kvalifikationer som krävs, sa Lena Westerlund.
- I stället behövs anställningsstöd och en kompetenshöjande politik. Och skulle man ändra turordningsreglerna skulle vi få en mindre andel av de äldre i arbete. Ur samhällsekonomisk synvinkel skulle det vara mycket dåligt.
Stefan Fölster höll dock med om att det kunde göras en del på utbildningsområdet, bland annat ansåg han att regeringen försummat att satsa på kvalificerad yrkesutbildning.
De direkta effekterna av globaliseringen för den svenska arbetslösheten är än så länge små, enligt rapporten.
Laura Hartman, forskare på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, konstaterade att det i alla fall inte behövs några panikåtgärder.
- Det är inget race to the bottom där man måste nedrusta. Vad det gäller är att hitta strategier för de lågutbildade som drabbas.