Enligt mbl:s paragraf 11 är en arbetsgivare skyldig att förhandla innan beslut om viktiga förändringar i verksamheten tas. De tre fackföreningarna anser att Stora Enso brutit mot förhandlingsskyldigheten.
- Jag tycker inte företaget har skött det här speciellt bra. Stora Enso tog beslutet innan förhandlingarna var klara och troligen innan vi ens fick någon information. Förhandlingarna rörde aldrig alternativ till nedläggning utan de handlade bara om hur nedläggningen ska genomföras, säger Janet Frisk, ordförande för Unionenklubben i Norrsundet.
Det var 25 oktober förra året som Stora Enso meddelade att företaget "avser att lägga ner" massafabriken. Janet Frisk berättar att hon och de två andra klubbordförandena kvällen innan kallades till ett informationsmöte klockan 7 på morgonen. På mötet fick de veta Stora Ensos planer. Direkt efter mötet gick företaget ut till de anställda och till media. Janet Frisk beskriver det som att de fackliga företrädarna låstes in medan företaget gick ut med sin information.
Massafabriken slår igen sista december i år. Sammanlagt förlorar 325 personer jobbet när fabriken läggs ner. Många av dem har redan sökt sig från fabriken. När nedläggningsbeskedet kom hade Unionen 48 medlemmar. Av dem är nu 35 kvar.
Facken har begärt skadestånd för mbl-brott i både lokala och centrala förhandlingar. Stora Enso har avvisat skadeståndskraven och hävdat att det inte handlar om något mbl-brott. Det är därför Unionen, Pappers och Ledarna nu vänder sig till Arbetsdomstolen med sina krav.
- Det här är ett pågående mål och det är inget vi kommenterar, säger Karin Svenske Nyberg, Stora Ensos personalchef i Sverige.
I stämningen till AD begär de tre facken 3 miljoner kronor i skadestånd. Unionens jurist Magnus Bäckström vill inte närmare diskutera kravets storlek före förhandlingarna i Arbetsdomstolen, men han förklarar att skadeståndskrav i allmänhet bygger på en bedömning av vad ett företag kan tjäna på att hoppa över en förhandling.
- I det här fallet kan då företaget snabbare komma till uppsägningar. I Norrsundet handlar det om många anställda och då blir det ett betydande skadestånd, säger Magnus Bäckström.
Nedläggningen i Norrsundet är ett faktum, men målet i AD är principiellt viktigt tycker Janet Frisk.
- För oss får utgången i Arbetsdomstolen ingen betydelse, men förhoppningsvis kan en dom i AD vara till hjälp för andra, säger hon.