Tidigare i år gick det ut ett brev till klubbarna i de företag Unionen äger aktier. Brevet förklarar att klubben kan begära fullmakt från förbundet att representera Unionen.
Bara åtta klubbar har begärt en fullmakt i år. Alltför få, anser Unionens ordförande Mari-Ann Krantz.
- Jag tycker att klubbarna borde göra mer.
En anledning till att det är så pass få klubbar som utnyttjar möjligheten kan vara att man har en kommunikation med företagsledningen och andra forum för diskussioner, tror Mari-Ann Krantz.
- Men att göra markeringar på stämmorna i viktiga frågor är ändå ett bra sätt att agera.
Sifs policy var att det är klubbarna som ska göra sina röster hörda, men Mari-Ann Krantz är inte främmande för att Unionen centralt skulle kunna agera i en specifik fråga som kan röra alla bolagsstämmor.
- Det är ett verktyg som vi kan använda. Vi skulle också kunna skicka ut frågan för klubbarna att ta upp på stämmorna.
Än så länge har någon sådan fråga inte dykt upp.
Kollega har pratat med fem klubbföreträdare.
1) Känner du till att klubben har ägarinflytande i ditt företag?
2) Har ni varit aktiva på bolagsstämman?
Åke Hjortsten, Ericsson:
1) - Ja, vi har utsett en representant som går på bolagsstämman. Dessutom har klubben egna aktier och inflytande i företaget.
2) - Vi har inte sett någon större anledning och har begränsade möjligheter. Man måste ha väldigt stora potter för att ha något inflytande. Men vi kan använda rösträtten för att gå upp i talarstolen. Förra året när frågan om bonus lyftes var vi med.
Malin Linnér, AstraZeneca:
1) - Ja.
2) - Bolagsstämman sker i London. Då skulle vi själva få ta oss dit på något vänster. Vi som Unionenklubb har inte engagerat oss. Det är klart att det finns mängder med frågor som är intressanta, men de kanske inte hör hemma på bolagsstämman.
Tomas Rynning, Tele2:
- Ja, det såg jag något utskick om.
- Nej, det har vi inte varit. Vi har inte ansett oss ha tid. Det här kom mitt under löneförhandlingarna, som var en känslig fråga i år. Vi är inte så många engagerade i klubben, så vi hade inte tid helt enkelt. Nu har vi fått fler engagerade, så belastningen blir förhoppningsvis inte så stor i framtiden.
Margareta Welinder, H&M:
- Nej, det hade jag ingen aning om. Vår klubb är ganska nybildad, så vi är inte så jätterutinerade. Vi kom på att vi har rätt till representanter i bolagsstyrelsen, så där har vi petat in en ordinarie och en suppleant.
- Jag vet inte vilka frågor man skulle kunna driva på en stämma. Jag tror att man måste vara med en gång först så att man inte klampar på och gör fel, då kan det bli tvärtom-effekt. Ska man driva fackligt arbete måste man göra det rätt.
Gunilla Brandt, Electrolux:
- Ja, vi vet att vi har den möjligheten.
- Vi har utnyttjat det vid tillfällen när det varit specifika frågor vi vill belysa. Senast, för några år sedan, var det nedläggningen av verksamhet i Stockholm som skulle flyttas till Italien. Då föranledde klubbordförandens närvaro att han fick ett samtal med vd:n före stämman, så det var indirekt påverkan.
Fakta
Unionen största aktieinnehav (marknadsvärde 2006):
Ericsson (1 466 miljoner).
H&M (758 miljoner)
Kinnevik (615 miljoner)
AstraZeneca (587 miljoner)
Millicom (554 miljoner)
Tele2 (487 miljoner)
Svenska Handelsbanken (481 miljoner)
Electrolux (430 miljoner)
Investor (307 miljoner)
Axis (219 miljoner)