En Unionenmedlem hade en ledande position i ett företag i Västergötland. De belgiska ägarna skulle sälja företaget, och medlemmen var en av de presumtiva köparna. När ägarna beslutade att sälja till en annan sade medlemmen upp sig.
- Redan då kopplades advokater in. Det skulle skrivas på papper och så vidare, säger Martin Wästfelt, jurist på Unionen.
Medlemmen skickades hem under uppsägningstiden. Samtidigt fattade företaget misstankar om att han hade gjort sig skyldig till brott mot lagen om företagshemligheter och tagit med sig material från arbetsplatsen. Företaget begärde då en intrångsundersökning hos tingsrätten.
- Kronofogden kom hem och dammsög vår medlems bostad. Han kände inte till misstankarna mot honom, säger Martin Wästfelt.
Då tog en juridisk cirkus vid. Stämningar, svaromål, interimistiska beslut och överklaganden avlöste varandra. Utredningen växte.
- Bara stämningsansökan är en pärm tjock. Jag tror att det är 300 A4-sidor, säger Wästfelt.
Medlemmen vände sig först till en fristående advokat. Först senare i processen kopplades Unionens jurister in, som då framhärdade i att företaget inte hade följt förhandlingsordningen, och att målet därför inte kunde prövas i domstol.
Företaget hävdade å sin sida att eftersom medlemmen hade en ledande ställning på företaget omfattas han inte av förhandlingsskyldigheten. Dessutom ansåg man att tvister av den här karaktären ligger utanför förhandlingsordningen.
- För oss är det en självklar uppfattning att allt som har att göra med anställningen ska omfattas av förhandlingsordningen, säger Martin Wästfelt.
I mars levererade Arbetsdomstolen sitt beslut att avvisa ärendet. Domstolen anser att företaget skulle ha förhandlat, och eftersom man inte gjort det kan tvisten inte tas upp i rättegång.
- För medlemmen betyder det här att tvisten är borta. Företaget kan inte komma igen med nya anspråk, säger Martin Wästfelt.
Därmed har företagets anklagelser inte kommit upp till prövning. Huruvida medlemmen gjort sig skyldig till bland annat brott mot lagen om företagshenligheter kommer aldrig att bli utrett.