Den tyska delstaten Niedersachsen har lagstiftat om att kollektivavtal är ett krav vid offentlig upphandling och att myndigheterna ska ha möjlighet att kontrollera att avtalet verkligen följs. Dessutom är huvudentreprenören skyldig att se till att även underentreprenörerna följer kollektivavtalet.
Syftet med lagen är att hindra att lågbetald arbetskraft snedvrider konkurrens inom byggsektorn och inom kollektivtrafiken.
Ett tyskt byggbolag, Objekt und Bauregie, fick kontraktet att bygga en kriminalvårdsanstalt. Det tyska företaget anlitade dock en polsk underentreprenör för jobbet, där lönerna var drygt hälften av kollektivavtalets. Niedersachsen sa upp byggkontraktet med hänvisning till de låga lönerna.
Nu säger EU:s domstol att Niedersachsen gjorde fel, enligt ett pressmeddelande från domstolen. Domstolen anser att det är ett brott mot utstationeringsdirektivet därför att kravet på kollektivavtal inte fastställts på något av de sätt som föreskrivs i direktivet, eftersom avtalet inte är allmängiltigförklarat. Dessutom pekar domstolen på att avtalet bara ska gälla vid offentlig upphandling och inte privat.
Domstolens slutsats är att lagstiftningen i Niedersachsen inte kan motiveras av målet att skydda arbetstagare, eftersom den bara är tänkt att gälla vid offentlig upphandling.