Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Störd sömn fördummar

Stress är den främsta orsaken till störd sömn. Men det är inte dagens stress som är dilemmat, utan morgondagens, enligt forskarna.
Johanna Rovira Publicerad

Sverige toppar EU-listan över länder där befolkningen lider av störd sömn. Finland kommer på andra plats och bäst tycks irländare och portugiser sova. 5,9 procent av svenskarna uppger att de har stora problem av störd sömn.

- Sömnstörningar och trötthet är den bästa varningssignalen för långtidssjukskrivning, berättade Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stressforskningsinstitutet.

Stress och udda arbetstider är främsta orsaken till störd sömn. En stressad person har under natten massor av mikrouppvaknanden och djupsömnen minskar. Men den stress man utsatts för under dagen är egentligen inte boven i dramat, det kan till och med vara bra att stressa så länge man kan sätta stopp och koppla bort jobbet. Oförmåga att stänga av är en högre riskfaktor än stor arbetsbelastning, hävdar Åkerstedt. 

- Det är oron inför morgondagen som förstör sömnen. 

Om man sover dåligt i en vecka ökar stresshormonet kortisol, liksom blodfettnivåerna. Samtidigt minskar produktionen av tillväxthormon och insulintoleransen.

Störd sömn fördubblar risken för infarkter och ökar också risken för bland annat diabetes, depression, utbrändhet och fetma. Dessutom löper en trött person betydligt större risk att dö i en olycka än en utsövd.

- Hjärnan går långsammare, man blir dummare, förklarade Torbjörn Åkerstedt.

- Man behöver minst sju timmars sömn per natt, då klarar man sig utan att tröttheten ökar. Sedan gör det inget om man förlorar sömn enstaka gånger och kortare perioder, eftersom man lätt återhämtar förlorad sömn.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.