Sverige toppar EU-listan över länder där befolkningen lider av störd sömn. Finland kommer på andra plats och bäst tycks irländare och portugiser sova. 5,9 procent av svenskarna uppger att de har stora problem av störd sömn.
- Sömnstörningar och trötthet är den bästa varningssignalen för långtidssjukskrivning, berättade Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stressforskningsinstitutet.
Stress och udda arbetstider är främsta orsaken till störd sömn. En stressad person har under natten massor av mikrouppvaknanden och djupsömnen minskar. Men den stress man utsatts för under dagen är egentligen inte boven i dramat, det kan till och med vara bra att stressa så länge man kan sätta stopp och koppla bort jobbet. Oförmåga att stänga av är en högre riskfaktor än stor arbetsbelastning, hävdar Åkerstedt.
- Det är oron inför morgondagen som förstör sömnen.
Om man sover dåligt i en vecka ökar stresshormonet kortisol, liksom blodfettnivåerna. Samtidigt minskar produktionen av tillväxthormon och insulintoleransen.
Störd sömn fördubblar risken för infarkter och ökar också risken för bland annat diabetes, depression, utbrändhet och fetma. Dessutom löper en trött person betydligt större risk att dö i en olycka än en utsövd.
- Hjärnan går långsammare, man blir dummare, förklarade Torbjörn Åkerstedt.
- Man behöver minst sju timmars sömn per natt, då klarar man sig utan att tröttheten ökar. Sedan gör det inget om man förlorar sömn enstaka gånger och kortare perioder, eftersom man lätt återhämtar förlorad sömn.