Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif kräver skadestånd för diskriminerad medlem

Maryam Osman arbetade i två år i ett framgångsrikt projekt på Almi i Västerbotten. Men hon upplevde sig hela tiden negativt särbehandlad.
Linda Svensson Publicerad
Droppen kom när Maryam Osman inte ens fick information om en ledig tjänst som skulle ha passat henne som hand i handsken. I stället anställdes chefens dotter. Nu har hon anmält sin tidigare arbetsgivare till Diskrimineringsombudsmannen.
- Jag var en fegis medan jag jobbade där. Jag hoppades få en ny anställning och vågade inte säga ifrån. Jag tyckte inte jag hade råd att vara besvärlig.
Maryam Osman, som ursprungligen kommer från Somalia, är utbildad projektledare och anställdes i projektet Duvemåla som syftade till att fler invandrarkvinnor i Umeåregionen skulle våga starta eget. På två år ökade andelen kvinnliga företagare med invandrarbakgrund med 50 procent. Visserligen från en mycket blygsam nivå.
- Vi blev nominerade till bästa europeiska projekt, men min chef förlöjligade hela tiden det vi gjorde, säger Maryam Osman.
Det var inte bara projektet som förlöjligades. Enligt Maryam fällde chefen negativa kommentarer om bland annat hennes kläder och ställde konstigt formulerade frågor som syftade på hennes religion och härkomst.
- Han har haft hatkänslor mot mig hela tiden. Jag vågade inte sitta och fika med de andra om han var med. Då gick jag hellre in på mitt rum. Det var jättejobbigt när alla satt i fikarummet och skrattade.
Sifs ombudsman Olle Heimersson ska begära förhandling med Almi.
- Jag anser att det finns så pass mycket i det här att vi ska agera. Det är en grannlaga uppgift att bevisa diskriminering, men vi har konkreta saker som går att styrka, säger han.
Sten-Anders Gustafsson, vd på Almi i Västerbotten, vill inte gå in på vad som framkommit i samtal med den berörda chefen och andra anställda.
- Men rent generellt kan jag säga att vi ser oerhört allvarligt och seriöst på det här. Det är oerhört tragiskt att en person känner sig diskriminerad, och vi kommer att göra allt för att reda ut det här och se till att det inte händer igen.
Frågan om Maryam Osman blivit förbigången när chefen anställde sin dotter anser Sten-Anders Gustafsson handlar mer om lagen om anställningsskydd.
- Vi diskvalificerar inte någon bara för att den personen har en koppling till företaget sedan tidigare. Barn intresserar sig ofta för sina föräldrars verksamhet. Hur många ser du inte på det lilla företaget SVT som har samma efternamn?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.