Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Las leder till inlåsning menar Svenskt Näringsliv

Lagom till de stundande förhandlingarna om ett nytt huvudavtal, där anställningsskyddet är en av huvudfrågorna, kommer Svenskt Näringsliv med en rapport som man anser visar att lagen om anställningsskydd är en bidragande orsak till liten rörlighet och höga sjuktal.
Publicerad
- Den här rapporten har ingenting att göra med de kommande förhandlingarna. Det är bara ett sammanträffande, olyckligt kan man tycka, att den kommer just nu, säger Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv.
Rapporten, baserad på en webbenkät med 1 157 förvärvsarbetande, visar att 82 procent trivs med sina arbetsuppgifter och 86 procent med sina kollegor. 6 procent vantrivs med sina arbetsuppgifter. Uppräknat till hela arbetskraften motsvarar det 264 000 personer. En orsak till att dessa inte byter jobb kan vara las och turordningsreglerna menar Svenskt Näringsliv, och pekar på att det minskar både rörligheten och produktiviteten.
- Förr i tiden, när Sverige led av koleraepidemin, ansågs tjära- och oljerök vara hälsosamt. Anställningsskyddet har också ansetts bra för individen, sade Stefan Fölster, chefsekonom, på ett seminarium som hölls av Svenskt Näringsliv på onsdagen.
De som inte trivs på jobbet uppger i högre utsträckning att de känner sig stressade, de har också något högre sjukfrånvaro än de som trivs.
Sifs arbetsmiljöexpert Börje Sjöholm tror inte att det kan skyllas på anställningsskyddet.
- Det är fördummande att göra det så enkelt som att påstå att las och ohälsan hänger ihop. Vi vet väldigt lite om hur den här undersökningen har gjorts och vilka som har svarat.
I rapporten uppger knappt 8 procent att risken att förlora sin plats i turordningen är den främsta anledningen till att de inte byter jobb. Drygt 43 procent säger att det är för att de inte hittar något annat jobb, och 17 procent att de är för gamla.
- Om kompetensutvecklingsavtalet fungerade skulle vi inte ha den här diskussionen, säger Börje Sjöholm.
LO anser att Svenskt Näringsliv skjuter över målet i den här frågan.
- Rapporten verkar vara ett utspel från Svenskt Näringsliv som syftar till att skjuta sönder anställningstryggheten, för man blundar helt för hur arbetsmiljön påverkar hälsan, säger LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist i ett pressmeddelande.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.